Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Dünya

İran'da çifte terör saldırısı!

İran'da önce parlamentoya sonra Humeyni'nin mezarına silahlı saldırı düzenlendi.

Yayınlanma:
İran'da çifte terör saldırısı!

İran güne parlamento binasına ve İmam Humeyni Türbesi’ne düzenlenen çifte saldırıyla başladı. İlk gelen bilgilere göre, parlamento binasına düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi öldü. İmam Humeyni Türbesi’ndeki saldırıda ise saldırganlardan birinin kendini patlattığı, birinin ise siyanür içerek intihar ettiği öne sürüldü. Türbedeki saldırıda da yaralılar olduğu belirtiliyor…

İran’ın başkenti Tahran güne çifte terör saldırısıyla başladı. İlk olarak dört silahlı saldırgan parlamento binasını bastı. Ardından İmam Humeyni türbesinde saldırganlar önce çevreye ateş açtı daha sonra saldırganlardan biri kendini patlattı.

Mehr haber ajansı, İmam Humeyni türbesinde 11.50’de ikinci bir patlama daha olduğunu öne sürdü.

İran İstihbarat Bakanlığı, bir başka terörist saldırının önlendiğini duyurdu ve halktan toplu taşıma araçlarından uzak durmasını istedi.

Saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi.

7 KİŞİ ÖLDÜ, 4 KİŞİ REHİN ALINDI

İran devlet televizyonu, saldırganların 4 kişi olduğunu ve 8 kişinin yaralandığını duyurdu. İran basını saldırıda 7 kişinin öldüğünü, 4 kişinin rehin alındığını duyurdu. Press TV, İran parlamentosunda 4 kişiyi rehin alan saldırganın kendini patlattığını bildirdi.

Tahran Milletvekili İlyas Hezreti saldırganlardan ikisinin kalaşnikof, birinin ise tabanca taşıdığını açıkladı. Saldırganların milletvekili katına çıkmaya çalıştığı ancak durdurulduğu belirtildi.

 Reuters İran Büro Şefi Perisa Hafızi, İran devlet televizyonunun polisin parlamentodaki saldırıyı kontrol altına aldığını ve saldırganların yakalandığını aktardığını belirtti.

İRAN PARLAMENTOSUNDAKİ SİLAH SESLERİ

Hafızi, “Türbeye rahat bir şekilde girilebiliyor dolayısıyla saldırganlar oraya rahat girmişler, asıl tartışılan parlamentoya nasıl girdikleri. Bazı yorumcular bu olaylardan sonra Devrim Muhafızları’nın daha fazla güçleneceğini, Ruhani için bir baskı oluşturulacağından bahsediliyor.” sözleriyle olayın ardından İran’da sıcağı sıcağına yaşanan tartışmaları aktardı.

İran İçişleri Bakanı, saldırı bölgelerindeki durumun kontrol altına alındığını ve endişelenecek bir şey olmadığını söyledi.

BİR SİLAHLI SALDIRI DA HUMEYNİ’NİN ANIT MEZARINDA

Tahran’ın güneyinde bulunan Humeyni’nin anıt mezarında da bir kişinin ateş açtığı belirtildi. Olay yerinde yaralılar olduğu belirtiliyor.

Tasnim Haber Ajansı, İran İslam Devrimi’nin lideri olan Humeyni’nin anıt mezarına yapılan saldırıda saldırganlardan birinin kendini patlattığı, bir diğerinin de polisler tarafından vurularak öldürüldüğü belirtildi. 

Press TV, İmam Humeyni Türbesi’ndeki saldırganlardan birinin siyanür içerek intihar ettiğini bildirdi.

Saldırıda kendini patlatan canlı bombanın kadın olduğu iddia edildi. Üzerinde altı el bombası bulunan ikinci bir canlı bombanın kendini patlatamadan güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Parlamento binası ve Humeyni’nin türbesine yapılan saldırılarla sarsılan İran’ın başkenti Tahran’da üçüncü bir saldırı gerçekleştiği iddia edildi. İmam Humeyni metro istasyonunda bir patlama gerçekleştiğine dair bilgiler geliyor.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Prof. Dr. Ahmet Uysal

SUUDİ ARABİSTAN BUNU YAPIYOR

“Suudi Arabistan açık açık söylüyor. Çok üst düzey bir yetkili, savaşı İran’ı taşıyacağız demişti. Suudi Arabistan bu konuda tecrübelidir. Suudi Arabistan bunu yapıyor. Her ne kadar İran yönetimi kapalı bir rejim de olsa, internet çağında haber alınabiliyor ama biraz daha sağlıklı bilgiler almamız lazım. İran’ın şahin bir yönetim anlayışı var. Bu hem mezhep hem de milliyetçilikle beslenen bir anlayış. Bu terör saldırısından sonra nasıl bir tavır sergileyecekleri önemli. Ben çatışmanın devam edeceğini düşünüyorum. İki seçenek var. Biri Suudi Arabistan’a mesaj vermek diğeri Amerika’ya mesaj vermek.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhan Afacan

“İRAN’A ‘DÜŞÜNDÜĞÜN KADAR GÜÇLÜ DEĞİLSİN’ MESAJI”

Saldırının 3 noktada olduğunu anlıyoruz. Dönüm noktasıdır çünkü şimdiye kadar İran’da terör örgütlerinin yaptığı eylemlere baktığımızda bu kadar örgütlü bir şey görmüyorsunuz. Daha çok bomba açıp kaçma eylemleri yapılıyordu. Seçilen yerler itibariyle neredeyse devletin kalbi. Humeyni’nin mezarlığı son derece korunan bir yerdir. İran’a bu anlamda çok ciddi bir mesaj verilmiş oldu. Özellikle 2014’te IŞİD’in bölgeye musallat olmasından günümüze kadar özellikle, “bölge yanıyor ancak İran istihbari yetenekleri ile ülkede saldırı gerçekleştirilmesinin önüne geçmiştir” deniliyordu. Bu İran’a “çok da düşündüğün kadar güçlü değilsin” mesajı veriyor.

İram Dış Politikalar Koordinatörü Dr. İsmail Sarı

“İRAN’IN ‘ÜLKE İÇİ GÜVENLİK’ STRATEJİSİNİN ÇÖKTÜĞÜ GÖRÜLÜYOR”

Hem mekansal anlamda hem de zamansal anlamda önemli bir nokta. Hem mekanlar sembolik hem de Katar krizinin olduğu dönemde olması İran’a bir takım mesajlar verildiğini gösteriyor. Bunun arkasında Suudi Arabistan olabilir, ABD olabilir ama sonuçta mesaj ortada. İran’ın, ülke güvenliğini korumak amacıyla ön hatlar kurarak ülkenin içinde güvenlik krizinin olmasına engel olma üzerine kurulmuş bir stratejisi vardı. En azından bu stratejinin çöktüğü görülüyor. İran’ın sınırlandırılması, bölgede izole edilmesi, Trump’ın gezileri ile beraber anti-İran kampının kurulması ile İran’a biz sadece söylem değil, fiiliyata da geçtik mesajı veriliyor. 3 saldırı, çok önemli noktalar.

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler