İran-İsrail krizi: Suriye'de alarm verildi! Golan Tepeleri vuruldu

İran-İsrail krizi: Suriye'de alarm verildi! Golan Tepeleri vuruldu

İsrail ordusu yaptığı açıklamada sınırdaki bölgelere Suriye'den 20 civarında füze atıldığını bildirdi. Ordu sözcüsü 'Demir Kubbe' hava savunma sisteminin füzeleri imha ettiğini belirtirken halka da sığınaklara yakın durmalarını bildirdi. Siren seslerinin yükseldiği Golan Tepeleri'ne İsrail Savunma Kuvvetleri araç, cephane ve asker sevk etmeye hız verdi.

İsrail ordusu saldırıyı Suriye'de konuşlu olan İran milis güçlerinin yaptığını da iddia etti. İsrail'in açıklamasında ayrıca, "İsrail ordusu bunu vahim bir olay olarak görmektedir ve çeşitli senaryolara hazırlıklı olmaya devam etmektedir." ifadesine yer verildi.

SURİYE: 7 KRİTİK ASKERİ BÖLGE VURULDU

İsrail tarafından gelen bu iddialara karşılık, Suriye medyası da saldırıyı Suriye ordu güçlerinin gerçekleştirdiğini öne sürdü. Suriye medyasına göre, İsrail ordusunun 'hassas' noktalarına 68 füze fırlatıldı ve 7 'kritik' askeri bölge vuruldu.

Twitter'da yer alan ve Suriye - İsrail sınırı yakınında çekildiği iddia edilen teyitsiz videolardaki görüntülere göre de, iki ülke askeri güçleri karşılıklı top atışları yapıyor.

ÇATIŞMALARDA 2. DALGA BAŞLADI

İki ülke arasında çatışmaya varan gerilim saatler gece yarısını geçtikten sonra durmuş ve İsrail sınır hattındaki vatandaşlarına sığınaklardan çıkabilecekleri duyurusu da yapmıştı. Ancak sabaha karşı saat 03.00'de çatışmalar karşılıklı olarak tekrar başladı.

İsrail jetleri Suriye'de çeşitli hedefleri füzelerle vurdu. Yerel kaynaklar vurulan yerler arasında askeri üsler, havalimanları ve başkent Şam'da bazı bölgeler olduğunu iddia ediyor. Öte yandan gelen bilgilere göre Şam'da elektrikler de kesildi.

Suriye ordusu ise bu ikinci dalgada hava savunma sistemleri ile İsrail füzelerini durdurmaya çalışırken bir kez daha Golan Tepeleri'ndeki İsrail hedeflerine füze saldırısı gerçekleştirdi.

"1973'TEN BU YANA EN BÜYÜK GERGİNLİK"

Golan Tepeleri'nde gerçekleşen çatışmaların ardından, İsrail'in Şam'a yönelik füze saldırıları saatler boyunca devam etti. Gerginliğin, İsrail ile Suriye arasında 1973 Arap-İsrail Savaşı'ndan bu yana meydana gelen en büyük askeri gerginlik olduğu belirtiliyor.

"HUMUS'UN GÜNEY BÖLGELERİ AĞIR ATEŞ ALTINDA"

Suriye merkezli haberlere göre, İsrail'in füze saldırılarında Suriye'ye ait bir radar mevkii imha edildi. Öte yandan, çok sayıda İsrail füzesinin Suriye'ye ait birden çok askeri alana ve mühimmat deposuna isabet ettiği belirtildi. Suriye devlet medyası, Humus'un güney bölgelerinin ağır ateş altında olduğunu duyurdu.

İSRAİL ORDU SÖZCÜSÜ: İRAN HEDEFLERİNİ VURUYORUZ

Çatışmalarda 2. dalga yaşanırken bir açıklama yapan İsrail ordu sözcüsü, Suriye içindeki İran güçlerini hedef aldıklarını öne sürerek 'Suriye bize karşılık vermesin, sadece İran güçlerini hedef alıyoruz' dedi. İsrail, saldırılardan önce Şam rejimi ve İran'ın müttefiki Rusya'ya bilgi verildiğini duyurdu.