İran-Suudi Arabistan arasında tansiyon yükseldi

İran-Suudi Arabistan arasında tansiyon yükseldi
İRAN'IN DİNİ LİDERİ HAMANEY: İLAHİ intikam

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Suudi Arabistan'ın Şii din adamlarından Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'i idam etmesini "siyasi hata" olarak değerlendirdi. İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki ikametgahında açıklama yapan Hamaney, Nemr'in idamını "büyük bir suç, siyasi hata" olarak niteleyerek, "şiddetle" kınadı. Suudi arabistan'ın Nemr'i haksız bir şekilde idam ettiğini savunan Hamaney, "Bu alim ne halkı silahlı bir harekete teşvik etti ne de gizli komplolar planladı" dedi.

Hamaney, Nemr'in sadece Suudi Arabistan yönetimini açık bir şekilde eleştirdiği için hukuksuzca idam edildiğini savunarak, "İlahi intikam şüphesiz Suudi siyasetçilerin yakasına yapışacak" ifadelerini kullandı.

IRAK'TA Şİİ DİNİ MERCİ SİSTANİ

Irak'ta Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani, Suudi Arabistan'da Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesini kınadı. Sistani'nin Necef'teki ofisinden yapılan açıklamaya göre, Sistani, Suudi Arabistan'daki "el-Katif" halkına seslenerek, "Bölgede haksız yere kanları dökülen bir grup mümin kardeşimizin ve bunların içerisinde bulunan Alim Şeyh Nemr'in şehadet haberini üzüntüyle öğrendik" ifadelerini kullandı. Açıklamada, "Bu olayı kınıyoruz ve evlatlarını kaybeden yaslı ailelere başsağlığı diliyoruz" denildi.

DEVRİM MUHAFIZLARI: SUUDİ ARABİSTAN BEDEL ÖDEYECEK

İran Devrim Muhafızları Ordusu da yayılanlığı yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan rejimi bu utanç verici eylemin bedelini kesinlikle ödeyecek" diye tepki gösterdi.Riyad yönetimi için "terörist besleyen gerici ve vahşi bir rejim" benzetmesinde bulunulan açıklamada, "DAEŞ benzeri bu davranış, Suudi ailesinin yakın gelecekte çöküşünü hazırlayacak" denildi.

"CEHENNEMİN KAPISI..."

Irak’taki Bedr Tugayları lideri Kasım el Aracı da, “Bu cehennemin kapısını aralayan büyük bir suç” ifadedini kullandı.Irak Başbakanı Haydar İbadi de Nemr’in öldürülmesini kınadı. Facebook hesabından açıklama yapan İbadi, bu olayın bölgesel güvenlik üzerinde kötü etkileri olabileceğini belirtti.

İSTANBUL'DA İDAM PROTESTOSU

Dünya Caferi Alimler Birliği (CABİR) üyeleri, Suudi Arabistan'ın Şii din adamlarından Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'i idam etmesini kınadı.

ÜRDÜN'DEN ARABİSTAN'A DESTEK

Ürdün, Kuveyt ve Fas merkezli İslami eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesinin ardından Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini kınadı.

Ürdün Enformasyon Bakanı ve hükümet sözcüsü Muhammed el-Mumeni, yaptığı basın açıklamasında, "Ürdün, Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini şiddetle kınıyor. Bunu uluslararası hukukun ve diplomatik misyonların korunması ve saygı gösterilmesine ilişkin Cenevre anlaşmasının ihlalidir" dedi.

BAE'DEN İRAN'A NOTA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansının haberine göre, BAE Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Abu Dabi Büyükelçisi Muhammed Rıza Feyyaz'ı çağırarak, Şii din adamı Nemr'in idam edilmesi konusunda ülkesinden yapılan açıklamalar nedeniyle protesto notası verdi.

KUVEYT'TEN İRAN'A TEPKİ

Kuveyt de Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini kınadı.

KİK VE Bahreyn SUUDİ ARABİSTAN'IN YANINDA

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini ve İran tarafından yapılan açıklamaları kınadı. Tahran yönetiminden "barbar terörist saldırılara" karşı sorumluluklarını yerine getirmesi isteyen Zeyani, İran'ın yabancı diplomat ve misyonların bulundukları ülkeler tarafından korunması gerektiğini ortaya koyan "1961 Viyana Sözleşmesi" ve uluslararası hukuku uygulamada başarısız olduğunu belirtti. İran tarafından yapılan "kışkırtıcı" açıklamalar Suudi Arabistan'ın diplomatik temsilciliklerine yönelik saldırıları daha da artıracağını ve saldırganları cesaretlendireceğini dile getiren Zeyani, söz konusu açıklamaların Suudi Arabistan'ın iç işlerine müdahale anlamı taşıdığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca KİK'in Suudi Arabistan'ın yanında olduğu vurgulandı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed'teki konsolosluk binasına yapılan terörist saldırıların kınandığı" belirtildi.

FAS: ENDİŞE EDİYORUZ

Fas'ın, Suudi Arabistan ve İran arasındaki ihlallerin gelecek saatler ve günler içinde kontrol edilmez bir boyuta ulaşabileceği konusunda uyardığı bildirildi. Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fas durumu büyük bir ilgiyle takip ediyor. Süregelen ihlallerin gelecek saatler ve günler içinde kontrol altına alınamayacak boyuta ulaşmasından ve olayın diğer ülkelere taşınmasından endişe ediyoruz" denildi.