İran Türkiye'yi haraca bağladı

İran Türkiye'yi haraca bağladı

Irak’ta yaşanan iç savaş nedeniyle Bağdat’a ulaşım için güvenli yol olarak görülen İran, Türk tırlarını haraca bağladı. Bağdat’a İran üzerinden ulaşmak isteyen Türk tırları, her giriş-çıkış için 750 dolar civarında para ödemek zorunda kalıyor. İran, aldığı ücretin gerekçesini ise ‘Türkiye ile İran arasındaki yakıt fiyat farkı’ olarak gösteriyor. İran’a girecek veya transit geçecek olan Türk tırları kapıda çevriliyor. Görevli, İran ile Türkiye arasındaki yakıt fiyat farkı ile tırın gideceği mesafeyi hesaplıyor ve bir vergi çıkartıyor. Tırlar ortalama her giriş için 750 dolar deli dumrul vergisi ödemek zorunda kalıyor.

ŞİRKETLERE IRKÇILIK YAPIYOR

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İran hükümetinin bu tür uygulamaları sıklıkla yaptığını belirterek şunları anlattı: “İran’ın bir başka bir uygulaması da; İranlılar’ın, İranlı olmayan bir şirket ile taşıma yapmaları durumda ekstra vergiye tabi olmaları. Yani sen İranlı’sın ve taşımanı Türk bir şirkete verirsen Navlun bedelinin yüzde 10’u kadar vergi ödemen gerekiyor. Diyelim ki navlunun fiyatı 4 bin dolarsa 400’de devlete para ödüyorsun. Böyle olunca Türkler’in taşıma fiyatı daha da yükseliyor. Hal böyle olunca Türk tırları İstanbul-Tahran 4.500 dolara taşıyor. İranlı ise 2.500 dolara taşıyor.”

CAN GÜVENLİĞİ YOKSA GİRMİYORUZ

Irak’ta yaşanan olayların sektöre olumsuz yansıdığını belirten Şener, şöyle devam etti: “Habur’dan Irak’a geçiş serbest, fakat güneye artık Iraklı taşımacılarda taşıma yapmıyor. Irak’ta güvenli bölgeler var, mallar oralarda biriktiriliyor. Yıllık 600 bin sefer taşıma var Irak’a. Bizim Almanya’dan sonra en büyük ticaret partnerimiz. Kuzey ırak’ta şuan için bir sorun yok. Orada Türk tırlarımız yükleri bırakıyorlar, Iraklı taşımacılar malları içeri alıyor. Şunu söylemeliyim ki can güvenliği olmayan bir yere hiçbir tır gönderilmiyor. Kuzey Irak’ta güvenli bölgelerde yüklerini aktarıyorlar. Taşımalarda herhangi bir can güvenliği tehlikesi söz konusu değil.”

DEPOLARDA BENZİN GETİRİP SATIYORLAR

İran üzerinden gelen tırların akaryakıt kaçakçılığı yaptığı konusuna da değinen UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, bazı tırların Türkiye’ye girerek akaryakıtını satıp çıktığını belirtti. Bununla ilgili bir çalışma yaptıklarını da anlatan Şener “İran’da akaryakıt 2 cent, Türkiye’de ise 2 dolar civarında. Bunu fırsat bilenler dolu depo ile girerek akaryakıtını Türkiye’de satıyor. 2013 yılında 4 bin deposu dolu olan araba Türkiye’ye giriş yaptı. Bunların bin 800 tanesinin akaryakıtlarını Türkiye’ye getirerek sattıkları belirlendi. Örneğin bir araç geçen yıl yüksüz şekilde 1.100 litre yakıtla Türkiye’ye girmiş ve yakıtını satmış. Oradan yakıt ucuz olduğu için Gürcistan’a çıkmış ve depoyu doldurmuş. Sonra yakıtı Türkiye’de yine satmış. Ertesi gün tekrar Türkiye’den mal yükleyerek İran’a dönmüş. Bu tespit edildi” diye konuştu.
Kaynak:Star