İran ve ABD'den 35 yıl sonra bir ilk!

İran ve ABD'den 35 yıl sonra bir ilk!
ABD ile İran'ın, 9-10 Haziran tarihlerinde Cenevre'de ikili nükleer müzakerelere başlayacağı duyuruldu.

Görüşme 09-10 Haziran tarihlerinde Cenevre'de gerçekleşecek. Hem ABD hem de İran tarafı görüşmeyi doğruladı. ABD'yi temsil edecek olan heyete Dışişleri Bakan Yardımcıları Wiliam Burns ve İran dosyasından sorumlu Wendy Sherman başkanlık edecek.
 
RUSLARLA DA GÖRÜŞECEKLER
 
İran'dan yapılan açıklamada ise Cenevre'de ABD ile gerçekleşecek görüşmelerden hemen sonra Roma'da Rusya ile görüşmelere devam edileceği belirtildi. Cenevre ve Roma'da gerekleşecek görüşmelerde İran ile Batı dünyası arasındaki ihtilaflar kapsamlı olarak ele alınacak.
 
Rus diplomatlar, İran dışişleri bakan yardımcılarının Amerikalı mevkidaşları ile görüşeceklerini, Rus diplomatların da görüşmelerde yer alacağını söyledi.
 
İRAN'DAN NÜKLEER SAVUNMA
 
Sürpriz doğrudan görüşme kararı İran'ın İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, ABD ve Almanya (5+1) ile Viyana'da 16-20 Haziran arası yapacağı müzakerelerin hemen öncesinde açıklandı. İran, cumartesi günü yaptığı açıklamada bu ülkelerle yapacağı görüşmeler öncesi diğer ikili müzakereler için de bir çalışma ayarladığını açıkladı.
 
Dünyanın büyük güçleri ile İran arasındaki nükleer müzakereler, İran'ın nükleer çalışmalarının seyri ile ilgili. Batılı ülkeler İran'ı nükleer silaha sahip olmaya çalışmakla suçlarken İran, nükleer programının tamamen "barışçıl" olduğunu söylüyor.
 
PROGRAMINDA TÜRKİYE DE VAR
 
Türkiye ile İran arasında da Suriye sorununa rağmen son dönemde gelişme gösteren ilişkiler çerçevesinde bir ilk yaşanacak. Türkiye - İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Birinci toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığında yapılacak.

 
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
 
Cumhurbaşkanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Ruhani'nin ziyaretiyle ilgili şu bilgiler verildi: "İran Cumhurbaşkanı Dr. Hasan Ruhani, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlerine icabetle, 9-10 Haziran 2014 tarihlerinde ülkemizi ziyaret edecektir.
 
Bu, Sayın Cumhurbaşkanımızın İran İslam Cumhuriyeti’ne 13-16 Şubat 2011 tarihlerinde gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından İran’dan ülkemize Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyarettir. Bu vesileyle gerçekleştirilecek görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanısıra güncel bölgesel ve uluslararası konuların da ele alınması öngörülmektedir.
 
Ziyaret sırasında ayrıca, Başbakan Sayın Erdoğan’ın 28-29 Ocak 2014 tarihlerindeki İran ziyaretleri sırasında kurulması kararlaştırılan Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin Birinci Toplantısı da Konuk Cumhurbaşkanı ve Başbakan Sayın Erdoğan’ın riyasetinde düzenlenecektir.
 
Sayın Ruhani’nin ziyareti, geleneksel komşuluk ilişkilerinin ötesinde derin tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğumuz İran’la son dönemde gelişme gösteren ilişkilerimizin daha da ileriye taşınmasına katkı sağlayacaktır."