İran’dan Avrupa’ya gözdağı

İran’dan Avrupa’ya gözdağı

İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı General Hüseyin Salami, Batı ülkelerinin İran'ın füze programı konusundaki eleştirilerine karşı çıktı.

Defalarca füze programlarının savunma amaçlı ve tartışmaya kapalı olduğunu belirten Salami, "Füze menzilimizi iki bin kilometrenin üzerine çıkarmamamız teknoloji eksikliğinden kaynaklanmıyor. Bu konuda stratejik bir ilke izliyoruz. Şu ana kadar Avrupa'yı bir tehdit olarak görmedik, bu yüzden de füze menzilimizi arttırma ihtiyacı duymadık. Fakat eğer Avrupa bir tehdit haline gelmek istiyorsa, füze menzilimizi arttıracağız" dedi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Muhammed Ali Caferi, geçen ay füze menzilleri limitlerinin İran lideri Ayatollah Ali Hamaney tarafından belirlendiğini ifade etmişti. Ayrıca İran'ın iki bin kilometrelik füze menzilinin, bölgedeki "Amerikan güçlerinin çoğunluğu"na ulaşabileceğini ve bu yüzden menzili arttırma gereği duymadıklarını açıklamıştı.

ABD, İran'ın füze programının uluslararası yasaları kırdığını iddia etmişti. Ancak İran hükümeti nükleer silahların programa dâhil olmadığını, nükleer güç programının ise yalnızca sivil kullanıma açık olduğunu duyurmuştu.