İş arayanlara büyük fırsat!

İş arayanlara büyük fırsat!

Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK), Bursa Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR Bursa) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) işbirliğiyle bu yıl 3’üncüsü yapılan BİİB, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Fuar Alanı’nda kapılarını açtı. Toplam 163 firmanın 187 stantla yer aldığı BİİB, 3 gün boyunca işverenlerle iş arayanları buluşturacak. 3 konferans ve 11 sertifikalı eğitim programının yanı sıra 36 firma da çeşitli alanlarda sunumlar yapacak.

Merinos AKKM Fuar Alanı’ndaki organizasyonun açılışına, Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Şükrü Köse, BKK Başkanı Semih Pala, BTSO Başkanvekili İsmail Kuş, İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Asım Göker Keskin, İş-Kur Personel Dairesi Başkanı Necmettin Esen, İŞKUR Bursa Müdürü Kasım Tilki ve firmaların temsilcileri katıldı.

BKK Başkanı Semih Pala, insan hayatıyla ilgili çok önemli bir etkinlik düzenlediklerini söyledi. İnsanın çalışması ve geçimini sağlaması gerektiğini belirten Pala, bunun için de üretim yapan hür teşebbüslere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. BKK’nin organizasyonuyla, Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İş-Kur ve BTSO’nun ’un destek ve katkılarıyla insana faydalı bir işe imza attıklarını kaydeden Pala, “Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşması, Türkiye’de kendi alanında düzenlenen tek organizasyondur. Bursa, gücünü ve kapasitesini göstermiştir. İş arayanlar üç gün boyunca ekonomiye katkı sağlayan firmaların temsilcileriyle birebir görüşme imkanı bulacak. Ekmek aslanın ağzında değil. Artık öncelikle aslanı bulmak gerekiyor. Günümüzde iş bulmakta zor. Bu organizasyon birçok kişi için fırsattır” dedi.

Türkiye’nin hızla büyüdüğünü ve büyümeye de devam edeceğini dile getiren Pala, Bursalıların ailesi, şehri, ülkesi ve dünya için çalışan insanlar olduğunun altını çizdi. İstihdam alanının yüzde 87’sini hür teşebbüsün karşıladığını hatırlatan Pala, “İstihdam alanına en önemli hizmeti özel sektör yapıyor. İş alemi, yeni fabrikalar açarak büyümek istiyor. Her sene 1 milyon kişiye iş verilmesi gerekiyor. Bu insanların yaklaşık yüz binine devlet iş verebiliyor. Geri kalanı özel sektör istihdam ediyor. Bu yüzden hür teşebbüsün önündeki vergi ve sigorta mevzuatındaki tüm zorluklar düzeltilmelidir. Türkiye’nin geleceği üretime ve büyümeye bağlıdır. Üniversitelerimiz de güzel bir eğitim verdikten sonra öğrencileri mezun ediyor. Ancak öğrencilere ‘Nasıl kendi işyerimi açarım?’ sorusunun cevabını da öğretmeliyiz. Gençleri iş yeri açmaya teşvik etmeliyiz” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Şükrü Köse ise, nitelikli insan gücünün günümüzde büyük önem kazandığını ifade etti. Günümüzde bireylerin eğitiminin, birey ve kurumlar arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesinin zorunluluk olduğunu kaydeden Köse, bu noktada kişi ve kuruluşlara önemli görevler düştüğünü söyledi. Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşması’nın önemine değinen Köse, “BİİB, bir sosyal sorumluluk projesidir. Geçtiğimiz yıl 171 firma tarafından 189 stant açıldı. 3 gün boyunca 19 bin 746 kişi ziyaret etti. Düzenlenen konferans, sertifikalı seminerlere 3 bin 3552 kişi katıldı. Bu sene ise 163 kurum 187 stantla katılıyor. Önde gelen firmalarımızın temsilcileri ile iş arayan ve kariyer planlaması yapanlar 3 gün boyunca buluşacak. Organizasyon, Bursa’nın işgücü piyasasına önemli kazanımlar katacaktır” dedi.

BTSO Başkanvekili İsmail Kuş, dünyadaki hiçbir gücün ekonomik anlamda insan gücünden büyük olmadığını söyledi. Ulusal kalkınma hamlesinin mihenk taşının yetişmiş insan gücü olduğunu belirten Kuş, “Bu konuda gerekli yatırımları yapmazsak ekonomik kalkınma mümkün olmaz. BTSO olarak insanımıza yatırım yapmaktayız. İş dünyasının ihtiyacı olan nitelikli iş gücüne katkı sunuyoruz. BTSO Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren BUTGEM’de sanayicimizin nitelikli insan ihtiyacına çözüm üretiyoruz. 16 makro projemizden biri olan BTSO Akademi projesini de hayata geçirdik. Düzenlediğimiz eğitimlere olan ilgi, bizlere yeni projeler üretme konusunda ilham veriyor. Uludağ Senatoryum’da ‘Yaşam boyu eğitim merkezi’ kuruyoruz. 2023 hedefleri için çalışırken işyerlerimizdeki kaliteyi ancak nitelikli insan gücüyle sağlayabiliriz. Bu kapsamda BİİB’e önem veriyoruz” dedi.
İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Asım Göker Keskin ise, işsizliğin dünyanın en önemli meselelerinden biri olduğunu kaydetti. Türkiye’de de en çok mücadele edilen konulardan biri olduğunu anlatan Keskin, yüzde 10 olan işsizlik oranın aşağı çekmek için ciddi politikaları istikrarla uyguladıklarını kaydetti. İş-Kur’un işveren ile işçiyi buluşturan bir organizasyon olduğunu söyleyen Keskin, “Bu noktada 2008’de 30 bin kişiye mesleki eğitimler verirken, geçen sene rakam 330 bine çıktı. 2003’de 65 bin kişiyi işe yerleştirirken, geçen sene 650 bin kişiyi, bu sene 10 ayda 750 bin kişiyi işe yerleştirdi. Önümüzdeki sene ise 1 milyon kişiyi işe yerleştirmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili danışmanlık faaliyetlerimiz sürüyor. Firmaları tek tek ziyaret ederek işgücündeki taleplerini tespit ediyoruz. İş arayanları bu mesleklere yönlendiriyoruz. Bursa’da 8 bin 500 işyeri ziyaret edildi. 11 bin 500 açık işin ziyaretlerde toplandı. Mesleki eğitimlerimizi bu yönde sürdürüyoruz. Bursa’da 6 bin kişiye verdiğimiz eğitimin, bini aşkını girişimcilik alanında verildi. Son 5 yılda 5 milyonu aşan istihdam sayısında artış var” dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle BİİB ziyarete açıldı. Merinos AKKM Fuar Alanındaki program, 27-28-29 Kasım Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde saat 10.00-18.00 arasında gezilebilecek.