İş dünyasında kusursuz fırtına

İş dünyasında kusursuz fırtına

Çağlar, İTO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ardından gazetecilere, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerine ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

"KUSURSUZ FIRTINA" DİLLERDEN DÜŞMÜYOR

Çağlar, son günlerde uluslararası piyasaların dilinden "kusursuz fırtına" deyiminin düşmediğini, ekonomide 40 yılda bir yaşanacak durumların bir araya geldiğini, işlerin beklenilenden daha olumsuza doğru gittiğini ve kusursuz fırtınanın yaklaştığının düşünüldüğünü anlattı.

Dünyada yaşanan olumsuzlukların Türkiye'ye yansımamasının mümkün olmadığını vurgulayan Çağlar, "Yeni bir yola çıkmak için gün bugün. Artık geç kalmadan ekonomiye yoğunlaşmamız gerekiyor. Dünya ekonomisi kusursuz fırtınadan söz ediyor olabilir. Ama Türkiye'nin öyle bir lüksü yok. Biz potansiyelimize inanıyoruz, ekonomiye yoğunlaşınca neler başarabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Siyasetçilerimizden de bunu istiyoruz" diye konuştu.

Çağlar, üyelerden gelen verilerle oluşturdukları ve ekonominin kalp atışlarını gösteren Ticari Faaliyet Endeksi'nin bu ayki sonuçlarının da bu inançlarını doğruladığını söyledi.

Her yıl meclis olarak çalışma toplantısı yaptıklarını anımsatan Çağlar, toplantının bu yıl 9-11 Ekim tarihleri arasında İzmir'de gerçekleştireceğini bildirdi.

Düşünce ve Proje Üretim Akademisini (DÜPA) hayata geçirdiklerini belirten Çağlar, "Bu kuruluşun işi, gücü, derdi, düşünmek ve üretmek olacak arkadaşlar. Dünyadaki ve Türkiye'deki en güncel konular üzerine raporlar yazacak, fikirler üretecek ve projeler ortaya koyacak. İş hayatının ihtiyaç duyacağı ticari değere dönüşebilecek bilgiyi açığa çıkaracak" ifadelerini kullandı.

Çağlar, gerek fuar, gerekse de kongre organizasyonları noktasında yabancıların büyük bir ilgisiyle karşı karşıya olduklarını belirterek, bu ilgiye cevap verebilmek için İstanbul Dünya Ticaret Merkezindeki (İDTM) fuar alanlarını genişleteceklerini bildirdi.
"EN İYİ ŞIK..."
Tek başına iktidar seçeneğinin kendileri için en iyi şık olduğunu ifade eden Çağlar, geçmişte kurulan koalisyon hükümetlerinde sıkıntı yaşandığını anlattı.

"Türkiye'nin ekonomik büyüme ve yükseliş dönemleri hep tek parti iktidarlarında olmuştur" diyen Çağlar, 7 Haziran'da halkın koalisyon seçeneğini işaret ettiğini, ancak istedikleri "güçlü koalisyon" ihtimalinin şu an itibarıyla ortadan kalktığını söyledi.

Çağlar, şöyle devam etti:

"O zaman erken seçim seçeneği ortaya geliyor. Biz ilk olarak en erken seçimi istiyoruz, kaybedecek zamanımız yok. Bizim hükümetle yapacağımız çok iş var. Hükümetin bir an önce kurulması gerekiyor. İkincisi mevcut hükümetle erken seçime gitmek zorundayız. Türkiye'nin selametini, menfaatlerini düşünüyorsak mevcut hükümetle erken seçime gitmeliyiz. Parlamento bununla ilgili kararlarını alsın. 2-3 aylığına kurulacak bir hükümet yapılanmasını düşünün, oradaki sıkıntıları göz önüne getirin, buradaki ekonomik kayıpları dikkate alın. Bunlar çok büyük kayıplar. Parlamento bunları dikkate almalı."

MÜSİAD: MUHTEMEL GİDİŞAT ERKEN SEÇİME DOĞRU

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, koalisyon görüşmelerinin sonucuna ilişkin, "Teorik olarak başka bir koalisyon alternatifi hala ortada olsa da muhtemel gidiş yeni bir seçime doğrudur" açıklamasını yaptı.

Olpak, konuya ilişkin açıklamasında, tırmanan terör olaylarının kendilerini derinden üzdüğünü ifade etti. Bu saldırılarda yaralananlara acil şifa, şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır dileyen Olpak, temennilerinin terör eylemlerinin en kısa zamanda sona ermesi ve suçluların yakalanması olduğunu belirtti.

7 Haziran seçimlerinin ardından yaptıkları açıklamaları anımsatan Olpak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Millet iradesi doğrultusunda oluşan Meclis aritmetiğinden bir hükümet çıkarmak için samimi ve iyi niyetle gayret edilmesi gerektiğini ifade ederek, istikrar adına tüm siyasi partilerimize çağrıda bulunmuş, bütün iyi niyet ve gayrete rağmen bir koalisyon kurulamaması durumunda, elbette yeni bir seçim yapılmasının doğal sonuç olacağını ifade etmiştik. Siyasi partilerin, yetkili kurullarında ve karşılıklı görüşmeleri neticesinde, şu ana kadar bir koalisyon hükümeti kurulamaması kararları kendi takdirleridir. Bu durumda, teorik olarak başka bir koalisyon alternatifi hala ortada olsa da, muhtemel gidiş yeni bir seçime doğrudur. Tekrar milletimizin hakemliğine başvurularak yeni bir seçime gidilmesine saygılı olduğumuzu belirtiriz. Beklentimiz, hızla yeni bir seçim için karar sürecinin, öncelikle Meclis'in kendi dinamikleri içerisinde gerçekleşmesidir. Muhtemel yeni seçim sürecinde de istikrarımızın bozulmaması için, her türlü tedbirin alınmasının gereğini tüm siyasilerimize hatırlatır, sonucun hayırlı olmasını dileriz."