IŞİD 100 kişiyi esir aldı

IŞİD 100 kişiyi esir aldı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Bağdat'ın kuzeyindeki Tikrit kenti etrafında yaklaşık 100 Sünni aşiret üyesini esir aldı. Aşiretler, Irak ordusu ve Şii milislerin Tikrit harekatı öncesi IŞİD'in hazırlık yaptığı yorumunda bulundu.

Militanların erkekleri rehin almadan önce cep telefonlarını kontrol ederek, örgüte karşı olup olmadıklarına karar verildiği öne sürüldü.

Reuters haber ajansına konuşan aşiret liderleri, IŞİD'in bu girişiminin geniş çaplı bir operasyon öncesinde muhalifleri etkisiz hale getirmeyi amaçladığını söyledi.

Irak askerleri ve Irak hükümeti yanlısı Şii milisler, Tikrit'in kuzeyinde ve güneyinde, Dicle nehri boyunca IŞİD'in güçlü olduğu yerleri geri almak için günlerdir hazırlık yapıyordu.

Aşiret liderleri, Salı günü IŞİD'in Rubayda köyündeki 42 kişiyi kaçırdığını duyurmuştu.

"Cep telefonuma bakıp 'temizsin' dediler"

Rubayda köyünden Hatem el Obeydi, Reuters haber ajansına yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Evlerimize girip, cep telefonlarımızı istediler. Telefonlarındaki her şeye baktılar, sahibinin IŞİD karşıtı olduğunu gösteren bir kanıt aradılar."

El Obeydi, kendi telefonunun da karıştırıldığını ve ardından "temiz" olduğu belirtilerek telefonunun kendisine geri verildiğini söyledi.

Rubayda'dan ayrılan Ebu Kerim El Obeydi ise, örgüt geçen hafta da "Hükümet yanlısı Sünni milislere bağlı olmak" ile suçladığı 56 aşiret üyesi erkeği esir aldığını belirtiyor.

Rehin alınmaktan korkan Ebu Kerim El Obeydi, yakındaki Diyala eyaletine yerleşeceğini sözlerine ekliyor.

Rehin almaların ardından IŞİD'in Rubayda köyünde bir merkez kurduğu bildiriliyor. Ancak askeri helikopterin örgütün merkezi yerine köydeki şeyhin evini bombalaması üzerine, şeyh militanların Rubayda'dan gitmesini istiyor.

Tikrit'e büyük operasyon hazırlığı

Öte yandan Irak ordusu, 2,000'e yakın Şii milisin Tikrit yakınlarına konuşlandığını ve IŞİD'e yönelik büyük bir operasyona hazırlandığını açıklamıştı.

Tikrit Valisi Raed Jabouri de, "Tikrit'in özgürleştirilmesi" operasyonuna yaklaşık 5,000 askerin ve güvenlik kuvvetinin katılacağını öne sürüyor.

Görgü tanıkları militanların Çarşamba günü Tikrit'e güneyden, batıdan ve kuzeyden giriş yollarını kdört metre uzunluktaki bariyerlerle kapattığını bildirdi.

Militanların ayrıca Tigris üzerine bir metrelik kumdan köprüler yaptığı ve bu köprülerin bombaları engellemesini umduğu belirtildi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, geçen Haziran ayında Irak'ın Diyala vilayetinden Suriye'nin Halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuş, liderleri Ebu Bekir Bağdadi'yi de 'halife' ve 'Müslümanların lideri' ilan etmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW) IŞİD'in Haziran ayında Tikrit kentinde kontrolü sağladıktan sonra 500'den fazla Irak ordusu askerini öldürdüğünü söylemişti.