IŞİD hariç örgütler silahlanıyor

IŞİD hariç örgütler silahlanıyor

Irak’ta IŞİD dışında pek çok örgüt cirit atıyor. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul’dan başlayıp neredeyse ülkenin bütün Sünni kentlerinde denetimi ele geçirmesiyle, dünyanın gözü bu ülkedeki silahlı gruplara çevrildi. Ülkede El Kaide ve IŞİD’in vahşi yöntemlerine karşı çıkan Şii ve Sünni onlarca irili ufaklı örgüt bulunuyor. Birçok örgüt, cihad çağrısının ardından silaha sarılacağını söylüyor.

ÖRGÜTLER MERÇEK ALTINDA

Irak'ta, birçok kenti ele geçiren Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) Şiiler kadar ülkedeki birçok Sünni örgüt de tepki gösteriyor.

İşte, Irak’ta IŞİD’e karşı silahlı mücadele vermenin eşiğindeki örgütler:

SÜNNİ ÖRGÜTLER

1920 Devrimi Tugayları: ABD işgaline karşı kurulan ilk silahlı direniş örgütü olma özelliğine sahip olan 1920 Devrimi Tugayları, ismini 1920’de İngiltere’ye karşı verilen silahlı mücadeleden alıyor.

Irak Hamas’ının silahlı kolu olarak kurulan örgüt, komutanları Musenna Dari’nin öncülüğünde 2007’de bağımsız oldu. Bağdat, Enbar ve Salahaddin’de etkin olan örgüt, 2007’de Irak El Kaide’sini hedef almaya başladı.

Irak Hamas’ı: Irak Ulusal İslami Direnişi Partisi olarak 2003’te kurulan örgüt, 2007’de Irak Hamas’ı adını aldı. 2007’ye kadar 1920 Devrimi Tugayları ile ortak saldırılar yapan örgüt, daha sonra işbirliğini kesti. Örgüt, 2010’a kadar lrak El Kaide’sini hedef alan saldırılara yoğunlaştı.

Ceyşu’l İslami (İslam Ordusu): ABD işgaline karşı 2004’te kurulan örgüt, Irak’taki en büyük silahlı güçlerden biri. Örgütün milis sayısının 50 bini bulduğu belirtiliyor. ABD ve İngiliz askerlerini hedef alan örgüt 2007’den sonra Irak El Kaide’si ile de çatışmaya başladı.

Ceyşu’l Mücahidin (Mücahitler Ordusu): 2003’te ABD’nin işgaline karşı kuruldu. Örgütün 4 binden fazla milisi var. Ceyşu’l Mücahidin örgütü, Bağdat’ın Sünni mahallelerinde, Tikrit, Ebu Gureyb, Diyala, Enbar, Bağdat ve Felluce kentlerinde faaliyet yürütüyor. İslam Ordusu ve Ensaru’l İslam ile bağları bulunan örgüt, Şiiler’in öldürülmesine karşı çıktığı için IŞİD’e katılmayı reddetmişti.

Şİİ GRUPLARI

Şii Bedir Tugayları: 1981’de Kerbela’da kurulan örgütün 12 bin milisi var. İran-Irak Savaşı’nda, Irak ordusuna karşı savaşan Bedir Tugayları’nın, işgalin ardından ABD askerlerine rehberlik yaptığı ve Sünni din adamlarını katlettiği ileri sürülüyor. Başbakan Nuri el-Maliki, Bedir Tugayları Başkanı Hadi el-Amiri’yi vekâleten savunma bakanlığına atadı.

Ehl-i Hak grubu: Sadr Hareketi’nden 2007’de ayrılan Kays el-Hazali’nin kurduğu Ehl-i Hak grubunun, 10 bin milisini Suriye’de Esad’a yardımcı olması için gönderdiği iddia ediliyor. Örgüt, Ayetullah Sistani’nin cihat çağrısına uydu.

Muhtar Ordusu (Irak Hizbullah’ı): Lübnan’da faaliyet gösteren Hizbullah örgütünün Irak’taki uzantısı olduğunu ileri süren Muhtar Ordusu örgütünün Suudi Arabistan sınırında 40 bin milisi olduğu iddia ediliyor. ABD’nin terör listesindeki örgüt, Suudi Arabistan’a yönelik taciz saldırılarıyla tanınıyor. Irak Hizbullah’ı da Ayetullah Sistani’nin IŞİD’e karşı cihat çağrısına uyacağını açıkladı.

Sarallah Tugayları: Yusuf Senavi Musavi’nin kurduğu Sarallah (Allah’ın İntikamı) Tugayları, Basra’da etkin.

Mehdi Ordusu: 2003’te Mukteda es-Sadr’ın kurduğu Mehdi Ordusu, Bağdat’ın Sadr bölgesi, Necef ve Basra’da güçlü ve 60 bin silahlı adamı var. 2009’da silah bıraktığı açıklanan örgüt, Sistani’nin IŞİD’e karşı verdiği son cihat fetvası ile tekrar silahlanacağını duyurdu.

Diğer Şii örgütler: Vaat Edilen Gün Tugayı, Ebu’l Fadl el-Abbas Tugayları, Seyyidu’ş Şüheda grubu ve Zülfikar Tugayla