IŞİD kapı kapı dolaşıp kadın arıyor

IŞİD kapı kapı dolaşıp kadın arıyor

IŞİD Irak’ta ilerlemeye devam ederken, militanlar da kendilerine kadın arıyor. IŞİD’in kontrolüne geçen Beyci’de, dünyanın gözleri Irak’ın en büyük petrol rafinerisinin akıbetine çevrilirken, halkın endişesi başka. The Independent’tan Patrick Cockburn’ün bildirdiğine göre, militanlar kapı kapı dolaşıp her evde kaç evli, kaç bekar kadın olduğunu soruyor.


KİMLİKLERİNE BAKIYORLAR

Ebu Lahid anlatıyor: "Onlara evde sadece iki kadın olduğunu, her ikisinin de evli olduğunu söyledim. Bana, mücahitlerin çoğunun bekar olduğu ve kendilerine eş almak istediği karşılığını verdiler. Evin içine girip kadınların (medeni durumunu görmek için) kimliklerine bakmak istiyoruz diye ısrar ettiler."

GİRDİKLERİ HER YERE ŞERİAT KURALLARINI DA GÖTÜRÜYORLAR

IŞİD liderliği ele geçirdiği yerlerde Sünni halkın rahatsız edilmemesi emrini verdiğini söylüyor, ancak militanlar girdikleri her yere ağır şeriat kurallarını götürüyor. Musul’da bir kadın ile kocası, kadın tüm vücudunu ve yüzünü kaplayan çarşafla peçe yerine sadece başörtüsü taktığı için, herkesin önünde kırbaçlandı.

"EŞ VE KIZLAR HELAL" FETVASI

Daha önce IŞİD müftüsü, Şii hükümete bağlı güvenlik güçlerinin hanım ve kızlarının, militanlar için “helal” olduğuna dair fetva da yayımlamıştı. Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) Musul Sorumlusu Halo Penciwini, “Bu fetvaya göre, Başbakan Nuri Maliki için çalışan tüm askerlerle polislerin eş ve kızları militanlar için helaldir. Bu fetva nedeniyle binlerce kadın ve genç kız zarar görecek. Bu fetvayı onaylamayan birçok Sünni imamın kurşuna dizilerek idam edildiği bilgisi geldi’’ demişti.

IŞİD’in selefi olan Irak Kaidesi, 2004-2008’deki Sünni-Şii içsavaşında, kadınlara Kaide savaşçılarıyla evlenmeleri emri vermişti. Bunun pek çok Sünni’nin Kaide’den soğumasına yol açtığı söylenir. (Kaynak: Taraf)