IŞİD korkusu Bağdat'ta gönüllü asker toplatıyor

IŞİD korkusu Bağdat'ta gönüllü asker toplatıyor

 Irak Şam İslam Devleti terör örgütü tüm destekçilerine başkent Bağdat'a saldırma çağrısı yaptı.

100 KİLOMETRE KADAR YAKLAŞTILAR


Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak isteyen örgütün üyelerinin Bağdat'a yaklaşık 100 kilometre kadar yaklaştığı ifade ediliyor.

SİVİL HALK KAÇIYOR

İlk önce Musul'u ardından Türkmenler'in yaşadığı Tuzhurmatu ve Tikrit kentini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ülkenin en büyük petrol rafineri şehri Beici'ye girdiği bildirilmişti. Hükümet güçleri ise militanlara karşılık vermeden bu kentleri boşaltırken, sivil halkta kaçışını sürdürüyor.

BAĞDAT'TA Şİİ MİLİS TUGAYLARI OLUŞTURULDU


Gelişmelerin endişe ile takip edildiği Bağdat'ta ise IŞİD'in şehre ulaşmasını önlemek için güvenlik tedbirleri artırıldı. Başkent ve çevre kasabalarda gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şii lider Mukteda el Sadr, ülkede Şiilerce kutsal sayılan yerlerin korunması için özel bir güç oluşturulması çağrısında bulundu.

Bağdat'ı korumak için son haftalarda her birinde 3 bin savaşçının bulunduğu en az dört Şii milis tugayının kurulduğu da gelen haberler arasında. Hükümetin, halka yardım çağrısının ardından dün Bağdat'taki ana asker toplama merkezi önünde yüzlerce Iraklı gencin orduya yazılmak için sıraya girdiği bildirildi.

HAVA OPERASYONU

Başbakan Maliki meclisten 'olağanüstü hal' ilanı için yetki isterken , parlamentoda yapılan dünkü oturumda oylama için yeterli katılım sağlanamadı. Bağdat'ın Musul'un düşmesine nasıl karşılık vereceği merakla beklenirken şehri ele geçiren IŞİD'e karşı dün hava operasyonu başlatıldı. Irak jetleri örgüt mevzilerini bombaladı.