İŞİD korkusu Yezidi kadınları intihara sürüklüyor

İŞİD korkusu Yezidi kadınları intihara sürüklüyor
IŞİD’in Şengal’deki katliamları sonucunda yaşam alanlarından göç eden Yezidi ailelerin sorunlarını yerinde tespit etmek için Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız izlenimlerini paylaştı.

ANF'de yer alan habere göre; Savaş esnasında şiddetin en büyük mağdurunun yine her zamanki gibi kadınlar olduğu tespitinde bulunan Sarıyıldız, "Dünya’da savaşın ve katliamın olduğu bütün ülkelerde olduğu gibi Şengal’de de tecavüz ve kadın bedenine tahakküm kurmak gerici güçlerin savaş stratejisinin bir parçası olmuş. Şengal’de kadınların zorla alıkonulup pazarlarda satıldığını anlatırken başlarını eğiyorlardı. Görüştüğümüz kişiler birçok kadının çetelerin eline düşmemek için kendilerini asarak intihar ettiğini aktardı" diye belirtti.

"DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE BAŞIMIZ KESİLDİ"

Bir anekdotu paylaşan Sarıyıldız, Xıdır isminde 35 yaşlarında bir Yezidinin ağlayarak söylediği şu sözlerin yaşananların anlatmaya yeterli olduğunu dile getirdi: "Bizler çok ferman yaşadık. Tarihte başımız kesildi, sürgün edildik, büyük hakaret ve zulümlere uğradık. Ancak 21’inci yüzyılda büyük ölçüde bağımsız Kürdistan sınırları içerisinde yeni bir ferman yaşayacağımız aklımıza gelmezdi. 21. Yüzyılda dünyanın gözü önünde başımız kesildi, katledildik, tecavüze uğradık ve yeniden göç yollarına düştük."

"BEYAZ SOYKIRIM HEDEFLENİYOR"

Sarıyıldız, Yezidilerin göçe zorlanması ile beyaz soykırımın hedeflendiğini paylaşan Sarıyıldız, şu tespitte bulundu: "Kaçanlar daha çok Kuzey Kürdistan, Türkiye metropollerine ve Avrupa’ya göç etmek istiyorlar. İnsanlar doğal olarak güvenlik ve yaşam kaygısı ile kaçmak zorunda. Ancak kontrolsüz göçün önüne geçmek gerekir. Çünkü bu katliamı yapanların da isteği bu yönde. Dünyanın eski inançlarından birinin mensubu olan Yezidiler tarihten günümüze kadar devlet dışı bir topluluk olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Yezidilerin toprak ile olan bağı oldukça güçlüdür. Kent kültüründen ziyade toprak, tarım, dağ ve doğa ile bağları oldukça güçlü olan bir inanç grubudur. Dolayısı ile Yezidilerin bulundukları yaşam alanlarından farklı yere sürülmesi kültürel soykırımın, beyaz jenosidin önünü açacaktır. Katliamı yapan eli kanlı güçler sadece fiziki katliamı düşünmediler, Yezidilik inancının bir bütün olarak yeryüzünden silinmesini hedeflemektedir. Vatanından koparılmaya zorlanan Yezidi inancının varlığı devam ettirme şansı ortadan kalkıyor. Yezidi hem inançları nedeni ile dışlanmışlar hem de açlığa mahkum edilmişlerdir. Irak’ın ve Federal Kürdistan bölgesinin işçi sınıfı, ezileni Yezidilerdir. Açlığa mahkum edip göçe zorlandılar. Göç edenlerin hemen hepsi yoksul insanlar."