IŞİD liderleri kimlerden oluşuyor?

IŞİD liderleri kimlerden oluşuyor?
Haberinadresi.com / DETAY HABER

6 ÜST DÜZEY KOMUTAN

1.Ebu Bekir el-Bağdat

Eskiden Abu Douaa olarak bilinen asıl adı İbrahim El-Bedri 4 Temuuz 2004 yılında Amerika tarafından tutuklanmadan önce İslam araştırmaları öğretim görevlisiydi ve Bağdat'ta camilerde imamlık yapmıştır. Serbest bırakılmasından 3 yıl sonra "Sünni Ordusu" milisi kurdu ve El Kaide'ye katıldı. Ebu Ömer el-Bağdadi'nin ölümünden sonra grubun üçüncü komutanı oldu. 


2.Ebu Ayman el-Irak

İŞİD liderlerinden biridir. Örgütün askeri konsey üyesidir. Daha öncesinde Saddam Hüseyin döneminde Irak hava savunma istihbarat albayı olarak çalıştı. O zamanlar Muhannad el-Suweidawi lakabıyla bilinirdi. 2007 yılında 3 yıl tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra Suriye'ye gitti ve şu anda İŞİD savaşçılarını komuta ediyor. 

3.Ebu Ahmed el-Alwani

Saddam'ın ordusunun eski bir üyesi olan El-Alwani şu anda İŞİD askeri konsey üyesidir. Gerçek adı Waleed Jassem al-Alwani'dir.

4 - Ebu Abdulrahman el-Bilawi

İŞİD askeri konseyinin dört üyesinden biriydi ve grubun Şura konseyinin eski başkanıydı. 27 Ocak 2005 tarihinde Amerikan askeri gözaltı merkezi tarafından gözaltına alındı. Daha sonra Anbar el-Khalidiya'da öldürüldü. Gerçek adı Adnan Ismail Necm'dir. 

5.Hacı Bekir

Saddam ordusunda eski bir subaydı ve silah geliştirmekle suçlandı. Daha sonra Bukka kampına hapsedildi ve serbest kaldıktan sonra El-Kaide'ye katıldı. Bekir ölümüne kadar Suriye'deki en güçlü İŞİD komutanıydı. Onun gerçek adı Samir Abd Muhammed el-Khleifawi'dir. 

6 - Ebu Fatima el-Jaheishi

Başlarda Güney Irak'taki İŞİD operasyonlarından sorumlu tutuldu. O'nun gerçek adı Ni'ma Abd Nayef El-Jabouri'dir. 

İŞİD Ebu Garib'e yapılan saldırının sorumluluğunu üstlendi. 22 Temmuz 2013 tarihinde birçoğu El Kaide üyesi olan Taji hapishanesinden suçluların kaçmasına neden oldu. 

Son raporlar İŞİD ve Suriye rejimi arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi. Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından ortaya çıkarılan belgelere göre El-Kaide bağlı çeşitli saha komutanları Suriye ordusunun eski askeri veya istihbarat subaylarıydı.

Son raporlar ABD Hazine Bakanlığının El Kaide üyelerinin Suriye'ye girmesine izin verdiği öneriden birkaç gün sonra geldi.

EL KAİDE BAĞLANTILI BİR ÖRGÜT

Irak Şam İslam Devleti, El Kaide bağlantılı bir örgüt olarak ortaya çıktı. Tıpkı Suriye'de geçen yıl yayılan El Nusra cephesi gibi. Ancak şu an gelinen noktada bu El Nusra ile Irak Şam İslam Devleti'nin ayrı ayrı örgütlenme içerisine girdikleri ve El Kaide çatısından bağımsız hareket etmeye başladıkları konuşuluyor. Liderlerinin Ebubekir el Bağdadi olduğu bilinen Irak Şam İslam Devleti ile ilgili çeşitli senaryolar var. Aslında örgütün yapısını kimse net olarak analiz edemiyor.

"MUHALİFLERDEN ALDIKLARI KENTLER 24 SAAT SONRA REJİME GEÇİYOR"
Bilinen gerçek Suriye'de özellikle Türkiye sınırına yakın bölgelerde Özgür Suriye Ordusu ile çatıştıkları. Burada dikkat çeken nokta muhalifleri püskürtüp kazandıkları bölgelerin 24 saat içerisinde Esed rejiminin kontrolüne geçiyor olması. Suriyeli muhalifler Lazkiye, Halep'in bir çok beldesi ve Rakka gibi bölgelerin bu örgüt tarafından ele geçirildikten kısa bir süre sonra rejim tarafından kontrol altına alındığına dikkat çekiyor.

DAVUTOĞLU: "PERDE ARKASINDA ESED REJİMİYLE ORTAKLIKLARI VAR"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Irak Şam İslam Devleti ile ilgili tespiti de bu tezi destekliyor. Davutoğlu, "Ne zaman Suriye'nin kuzeyinde muhalefet güçlendi, Irak Şam İslam Devleti o zaman ortaya çıktı ve savaşını da muhalif unsurlara karşı yaptı. Bunlarla rejim arasında perde gerisinde bir ortaklık var" diyor.

"ESED'İN YILLAR ÖNCE IRAK'A GÖNDERDİĞİ SAVAŞÇILAR"
Peki örgütün adında neden "Irak ve Şam" ifadeleri geçiyor? Suriyeli muhaliflere göre örgütün temeli 2003'teki Irak işgalinden önce Irak topraklarında atıldı. Bilinen en net senaryoya göre Esed rejimi o dönemde Suriye içerisindeki bir grup Müslüman genci, mücahit olmaları telkinleriyle Irak'a gönderdi. İddialara göre işgal döneminde Irak'ta eğitimden geçen Suriyeli bu gençler, beyinleri yıkandıktan sonra 10 yıl boyunca hücreler halinde yapılandılar. Ardından da silahlı eylemlere giriştiler.

ARKALARINDA KİMLER VAR?
Örgüt nerelerden besleniyor? Destek aldıkları güçler arasında Suriye rejimi, Amerikalılar, Taliban, Suud kaynaklı Selefi grupların isimleri geçiyor. Net bir ülke adı yok. Ancak Suudi Arabistan'dan destek alan Selefiler ve Afganistan Taliban'ının El Kaide bağlantısıyla bu örgüte destek sağladığı iddia ediliyor. Bölgedeki istihbarat teşkilatlarının da bu yapılanmada adları geçiyor.
Bu konuda Suriye'de görev yaparken, Irak Şam İslam Devleti örgütünün üyeleri tarafından kaçırılan, sonrasında serbest bırakılan yabancı bir gazeteciyle görüşme fırsatım oldu. Anlattıkları çarpıcıydı. Yakalandıktan sonra sorgulandığını söyleyen gazeteci, "en dikkat çeken ayrıntıları sorgu teknikleriydi, bir terör örgütünden çok istihbaratçı düzeyinde sorular soruyorlardı" dedi.

"SURİYE'DE 6 BİN 800 SİLAHLI MİLİTANLARI VAR"
Örgütün bölge bölge ayrıldığı ve her bölgenin bir emir tarafından yönetildiği biliniyor. Bazı bölgelerde halktan destek aldıkları bazılarında ise nefret gördükleri yönünde.
Sayılarına gelince. Irak Şam İslam Devletinin Suriye topraklarındaki militan sayısı 6 bin 800 kişi olarak kayıtlara geçmiş.
Buna karşın El Kaide çatısında kurulan ve yine Suriye'de örgütlenen fakat şu an için muhaliflerle de Irak Şam İslam Devleti ile de çatışan El Nusra cephesinin silahlı militan sayısının 10 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

"IRAK'TAKİ HEDEFLERİ: TÜRKİYE-IRAK-İRAN"

Irak Şam İslam Devleti'nin Irak'taki yapılanmasına gelince. Suriye'deki gibi bir örgütlenmeleri var. Ama amaçları farklı. Irak'ta Enbar olaylarıyla başlayan ve Felluce ile Ramadi gibi sünni kentlerinin işgaline varan silahlı eylemleri bu örgüt yönlendiriyor. Arada tabi bölgedeki aşiret güçleri de var. Irak'taki terör faaliyetinin arkasındaki güçlerin körfez ülkeleri olduğuna dair senaryolar hakim. Irak-Türkiye-İran üçgeninden rahatsız olan Körfez ülkelerinin Irak içerisinde terör eylemleriyle kaos ortamı çıkardığına dair görüşler çoğunlukta.