IŞİD'lilerin konulduğu gizli hapishane

IŞİD'lilerin konulduğu gizli hapishane

CNN International haber kanalı, Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesinde çoğunlukla IŞİD'lilerin tutulduğu gizli bir hapishaneye girdi.
Cezaevinde yaklaşık 1000 kişinin bulunduğunu aktaran kanal, geçen ay Kerkük'te gerçekleşen IŞİD baskınına katılan militanlardan biriyle görüştü.
Güvenlik kameraları tarafından çekilen görüntülerde, Kerkük'e silahlı saldırı sırasında bir IŞİD'linin bacağından vurulduğu yer alıyordu. Bacağından vurulan militan daha sonra kenti savunan güçler tarafından yakalandı ve sorguya çekildi. O isim, Laith Ahmed.
IŞİD üyesi, terör örgütü 2014 yazında Sünnikenti Havice'yi aldığında yakınlardaki bir köyde marangozluk yapıyordu. Üç gün sonra köye bir adam geldi ve ona maaş karşılığında IŞİD'e katılmasını önerdi.
Cahil ve yoksul olduğunu söyleyen Ahmed, neyi imzaladığını bilmeden bir anda IŞİD'e katıldığını savunuyor ve ellerini durmadan oynatarak, "Bir hata yaptım. Okuma yazma bilmem. Yaptığım her şey yanlıştı" diyor.
26 yaşındaki IŞİD'linin saçları omuzlarına kadar uzun, Kerkük'te ne aradığıyla ilgili bir soruyu "Yemin ederim bizi kandırdılar. Hiç bir şey bilmiyorum. Bizi yürüterek Kerkük’e getirdiler ve elimize Kaleşnikof'ları verdiler. Sonra bizi belirli mevzilere yerleştirip gittiler" sözleriyle yanıtlıyor.
Kürt yetkililer ise, Ahmed'in yalan söylediğini, IŞİD'in canlı bomba ekibinde yer aldığını belirtiyor. CNN de, haberinde Ahmed'in ideal bir IŞİD militanı olduğu tanımını yapıyor.
Eski marangoz, "Umarım bunlar yakında biter. Akıbetim ne olacak bilemiyorum. Ama mahkemeye başvuracağım ve birgün umarım karım ve çocuklarımla yeniden bir araya gelebilirim" ifadelerini kullanıyor.