IŞİD Musul'u ele geçirdi!

IŞİD Musul'u ele geçirdi!

Havalimanı, emniyet müdürlüğü, valilik gibi kilit öneme sahip binalar militanların kontrolünde. On binlerce Iraklı, Kürt bölgesine gitmeye çalışırken; üniformasını çıkaran askerlerin kaçtığı da gelen haberler arasında. Olaylar karşısında Irak Başbakanı Nuri el Maliki, parlamentodan olağanüstü hâl ilan edilmesini istedi. Musul'a mazot taşıyan 28 Türk TIR şoförünün de rehin alındığı bildirildi.

IŞİD militanları, başkenti Musul olan Ninova vilayetinin tamamını ele geçirdi. Parlamento Başkanı Usame el Nuceyfi, bir basın açıklaması yaparak "Ninova'nın tamamı militanların eline geçmiştir" dedi ve militanların Selahaddin şehrine doğru ilerlediklerini söyledi.


Nuceyfi'nin verdiği bilgiye göre IŞİD militanları Musul havalimanındaki helikopterleri ve silah depolarını da ele geçirdi. "Bu yaşananlar bir felakettir" diyen Nuceyfi, sadece Irak'ın değil tüm Ortadoğu'nun güvenliği ve birliğinin tehlike altında olduğunu söyledi.

Televizyonlardan yayımlanan basın toplantısında "Irak zor bir dönemden geçiyor" diyen Başbakan Maliki ise militanların Musul'daki "hayati öneme sahip noktalarda" kontrolü ele geçirdiğini söyledi.


BARZANİ PEŞMERGELERİ SINIRA GÖNDERDİ

Güvenlik kaynakları, kontrolü IŞİD'in eline geçen bölgede yaşayan hükümet yetkililerinin, kentte uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen aileleriyle kaçmaya başladığını ifade etti. Halk, Irak Kürt Yönetimi idaresindeki Duhok ve Erbil'e doğru kaçıyor.
IŞİD militanlarının, güvenlik güçleriyle çatışmayı sürdürdüğü belirtildi.



BAKANLIK YETKİLİSİNDEN TRAJİK SÖZLER

İçişleri Bakanlığı yetkilisi, AFP ajansına yaptığı açıklamasında askerlerin üniformalarını çıkarıp kaçtığını anlattı ve "Musul kenti, devletin kontrolünden çıktı, militanların insafına kaldı" diye konuştu.

'TÜRK ŞOFÖRLER REHİN ALINDI'

DHA, İskenderun’dan Musul’un Geyara ilçesindeki termik santrale mazot götüren 28 Türk şoföründen 18’inin santralde tutulduğunu, 10’unun ise elleri bağlanarak iki araçla başka yere götürüldüğünu bildirdi.
Reuters'a konuşan Türk yetkililer, Türk şoförlerin kaçırıldığına ilişkin haberlerin araştırıldığını belirtti. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Türk yetkili, "Musul'daki durum biraz tatsız görünüyor. Türk TIR şoförlerin durumuyla ilgili konsolosluk aracılığıyla bilgi edinmeye çalışıyoruz ama henüz bir şey elde edilmiş değil" dedi.

BAŞKONSOLOSLUĞUN TELEFONLARI KESİLDİ 

Irak’ın Musul kentinin IŞİD’in eline geçtiği iddiaları artarken, Ankara’da alarm veridi. Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nun da telefonları kesildi. Başkonsolos Öztürk Yılmaz’a sadece cep telefonu üzerinden ulaşılabiliyor. Başkonsolos Yılmaz, acil durum üzerine yakın kurmaylarıyla şu anda toplantı halinde. Yılmaz bir süre öncece de Erbil’e giderken bombalı saldırının hedefi olmuş ve şans eseri yara almadan kurtulmuştu.

ORTADOĞU'YA YÜK TAŞIYAN TÜRK ŞOFÖRLER TEDİRGİN

Dışişleri kaynaklarına göre, IŞID’in hakim olduğu Irak’ın Geyyarede bölgesindeki 28 Türk TIR şoförünün akıbeti merak konusu oldu. Dışişleri TIR şoförlerinin IŞİD tarafından rehin alındığı iddiaları üzerine acilen araştırma masası kurdu. Şoförlerin gerçekten IŞİD’in elinde mi yoksa güzergahları nedeniyle mi bölgede kaldıkları araştırılıyor.

BAZI TELEVİZYON KANALLARININ YAYINI DURDU

Öte yandan, Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçen bölgesinde yayın yapan Sema ve Nineva el-Gad televizyon kanallarının yayını durdu.
IŞİD militanları cumartesi günü Enbar Üniversitesi'ne saldırarak, bazı güvenlik görevlilerini öldürmüş, aralarında öğretim üyeleri ile öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi rehin almıştı. Örgüt üyelerinin bir süre sonra rehin tuttuğu bin 300 öğrenciyi serbest bıraktığı duyurulmuştu.

3 BİN MAHKUM FİRAR ETTİ

Irak'ta Musul kentini ele geçirdiği iddia edilen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanlarının, Baduş Cezaevi'ne düzenlediği saldırı sonucu 3 bin tutuklu ve mahkumun firar ettiği bildirildi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, terör örgütü IŞİD militanları, Musul'un batısındaki Baduş ilçesindeki Baduş Cezaevi'ne saldırı düzenleyerek bölgede kontrolü ele geçirdi. Olayda IŞİD ve El-Kaide Örgütü yöneticilerinin de aralarında bulunduğu cezaevindeki 3 bin tutuklu ve mahkumun firar ettiği belirtildi.

IŞİD militanlarının dün gece kentteki iki cezaevine daha saldırı düzenleyerek mahkumların firarına yol açtığı bildirilmişti.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?
Musul ve çevresindeki Ninova vilayeti, stratejik öneme sahip bir bölge. Burası, Irak Şam İslam Devleti'nin Suriye'ye açılan bir kapısı. Irak'taki bir dizi şiddet olayının sorumlusu olarak gösterilen örgüt, Şii liderliğindeki Irak merkezi hükümetine karşı çıkıp Sünni azınlığı savunuyor. Örgüt aynı zamanda Suriye'de Beşar Esad'a karşı savaşan en acımasız isyancı güçlerden biri olarak kabul ediyor. Musul'un Türkiye açısından önemi ise Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar uzanıyor. Cumhuriyet'in ilanından önce Misak-ı Milli sınırları içinde kabul edilen Musul, daha sonra bir dizi uluslararası konferans ve anlaşmaya rağmen bir türlü çözülememiştir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ise Anadolu'nun içinde bulunduğu duruma odaklanılarak bu sorundan uzaklaşılmıştır. Musul, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sınırları içinde yer almakta.


KERKÜK'TE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Kerkük Valiliği, kent merkeziyle bağlı ilçe ve nahiyelerde Musul'daki çatışmaların sıçrama ihtimalini gerekçe göstererek geceleri sokağa çıkma yasağı ilan etti. Karar, Valiliğe bağlı Yerel Yönetimler Güvenlik Komisyonu tarafından alındı. Buna göre vatandaşlar, süre belirtilmeden her gece 23.00 ile 04.00 arasında sokağa çıkamayacak. Bu kararın vatandaşların güvenliği için hayati önem taşıdığı belirtildi.

THY’NİN MUSUL SEFERLERİ 20 HAZİRAN’A KADAR İPTAL
Türk Hava Yolları da artan olaylar nedeniyle daha önce bir gün için durdurduğu İstanbul-Musul-İstanbul seferlerini 20 Haziran’a kadar iptal ettiğini duyurdu. THY Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Musul’daki olağanüstü durum nedeniyle tüm Musul seferlerimiz 20 Haziran’a (dahil) kadar iptal edilmiştir."

FELLUCE GİBİ

Irak yönetimi, geçtiğimiz Ocak ayında da Felluce kentinin kontrolünü IŞİD'e kaybetmişti.