IŞİD 'Nietzsche'nin askerleri'ymiş!

IŞİD 'Nietzsche'nin askerleri'ymiş!

Diyanet İşleri Bakanlığı'nın IŞİD ve benzeri örgütlere ilişkin hazırladığı rapora göre, bu tür anlayışların, "modernizmin şiddete dayanan ürünü" olarak ortaya çıktığı kaydedildi.

Raporda IŞİD'in güçlenmesinde ABD işgalinin ardından başlayan süreçte Şiiler etkinleştirilirken, Sünni Araplara, ayrımcılık uygulanması, onların aşağılanması ve işsiz kalmasının etkin olduğu belirtildi. IŞİD gibi örgütlerin 'hiççilik' anlamındaki “nihilizm”in yansıması olduğunun belirtildiği raporda, “İslam’ı nihilizmin referans çerçevesine dönüştürme teşebbüsü, adam öldürmekten daha beter bir fitnedir” ifadeleri kullanıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, “DAİŞ’in Temel Felsefesi ve Dini Referansları Raporu” hazırladı.

Bu gibi örgütlerin “otantiklik iddiası” ancak modernite ile yüzleşmeden, hesaplaşmadan modernizm etkisiyle ortaya çıktığı belirtildi.
Afrika, Afganistan, Irak işgali, Bosna ve Çeçen, Körfez savaşlarının örnek verildiği raporda, bu anlayışın “işgal, istibdat, sömürge ve savaş gölgesinde yetişen yaralı bilinçlerin ölümcül kimliklerin ve hatta Batı’da ötekileştirilen gençlerin, uğruna canlarını verdikleri ve insanları hunharca katlettikleri bir kurtuluş ideolojisine” dönüştüğü bildirildi.

NİHİLİZMİN YANSIMASI

Raporda, ölmeyi ve öldürmeyi sıradanlaştıran IŞİD ve benzeri örgütler, “modern dönemde dünyayı saran nihilizmin yansıması” olarak görülürken, şunlar kaydedildi:

“İnsanın hayatın anlamını ve var oluşun gayesini yitirmesi, ahlakın ve hukukun berhava olması, bilimin ve felsefenin söyleyecek hiçbir sözünün kalmaması Latince kökenli nihil (yokluk, hiçlik) kelimesinden türetilmiş nihilizm kavramıyla ifade edilir. İslam’ı nihilizmin referans çerçevesine dönüştürme teşebbüsü, adam öldürmekten daha beter bir fitnedir.”

Raporda, IŞİD’in ortaya çıkmasında Amerika’nın Irak’ı işgalinin ardından başlayan süreçte, uzun yıllar iktidarda olan Sünnilerin yerine Şiilerin etkin olmaya başladığı, Saddam döneminde ordunun iskeletini oluşturan Sünni Arap subayların bir anda “işsiz” kaldığı belirtildi.

‘Bizim bünyemizin hiç mi zaafı yok?’

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı 31’inci İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nda konuştu.

IŞİD gibi yapıların ortaya çıkmasınında “Dış mihrakların komplosu” denilerek geçiştirilmemesi gerektiğini savunan Görmez şunları kaydetti: “Velev ki komplodur. Peki bu komplonun tutmasında bizim bünyemizin hiç mi zaafları yoktur? Bu anlayış karşısında bugün her Müslümanın, her Müslüman âlimin ve her dini kurumun üstleneceği bir sorumluluk, yerine getireceği bir görev vardır. Bugün, bizden kaynaklanan sorunları bütün boyutlarıyla birlikte gecikmeden ele almaya ihtiyacımız var.”

Nihilizm nedir?

Hiççilik ya da nihilizm veya yokçuluk; 19. yüzyıl ortalarında Rusya'da, özellikle genç entelektüel kesim arasında taraftar bularak yükselen ve bu nedenle kendine büyük felsefi akımlar arasında yer edinen bir felsefî yaklaşımdır. Felsefede nihilizm, hiçbir şeyin var olmadığını, hiçbir şeyin bilinemeyeceğini savunan görüştür. Nihilizm hem bilgi felsefesiyle, hem değer felsefesiyle hem de varlık felsefesiyle ilgili bir öğretidir. Nihilizm öğretisi, bilgi felsefesinde her tür bilginin bir aldanma olduğunu, bilginin olmadığını; ahlak felsefesinde insan eylemlerini belirleyen değerlerin olmadığını; varlık felsefesinde hiçbir şeyin var olmadığını savunur.

En önemli temsilcisi Nietzsche’dir. Nietzsche, modern insanın benimsediği değerlerin geleneksel dayanaklarının çöktüğünü söyler. Bu nedenle eski değerler bırakılıp, bütün değerler yeniden kurulmalıdır. Bunu yapacak olan da güç istenci ile üstün insandır. İnsan değer yaratabildiği ölçüde üstün insan olarak özgürdür.