IŞİD sınıra dayandı

IŞİD sınıra dayandı

IŞİD Irak ve Suriye'deki savaşının yanı sıra aynı zamanda Batı'ya doğru da ilerliyor. Örgüt Irak'taki en büyük petrol rafinerisini ele geçirdi ve geçici olarak da olsa Irak-Ürdün sınır noktasına da hakimiyet kurdu. Ürdünlü bir yetkili İsrail'e ''Siz ve Biz onların namlusunun ucundayız'' dedi.

IŞİD Ürdün'e komşu oldu, sonra ne olacak? İsrail böyle bir komşu istemez...

İslami örgüt IŞİD'in Batı Irak'taki Ürdün sınırı yakınlarındaki başarıları arttıkça Amman ile İsrail arasındaki iş birliğini derinleştirmekte. Ürdünlü bir yetkili İsrail basın grubu YNET'e verdiği bir demeçte ''Aramızda iyi bir iş birliği var, özellikle IŞİD ve Suriye konusunda. Aynı zamanda Orta doğudaki radikal örgütlerin namlularının ucunda bulunan İsrail ve Ürdün olarak tedbirlerimizi almak durumundayız'' dedi.

ÜRDÜN ZIRHLI ARAÇLARI IRAK SINIRINA HAREKET EDİYOR

IŞİD örgütü El Kaide'nin bir kolu olup Irak Şam İslam Devleti'nin baş harflerinden müteşekkildir. Son olarak Irak'ta oldukça büyük bölgeleri işgal etti. Bunu yaparken bir çok Sünni grubun da yardımı ile geçici bir süre için bile olsa Irak ile Ürdün arasındaki resmi sınır kapısı olan TRİBİL'e hakimiyet kurdu.

IRAK'TAKİ IŞİD TERÖRÜ

Irak Askeri kuvvetlerinin çekilmesinden sonra, Ynet'e TV kanalına Nuri El Maliki'nin ülkesindeki Ürdün sınır kapısının insansız boş resimleri yayınlandı. Bunun yanı sıra AL-ARABİYA televizyonuna açıklama yapan Ürdün ordu yetkilileri Ürdün Ordusunun, Irak sınır bölgesine son gelişmeler ışığında tanklar, zırhlı araçlar ve füze atıcı rampalar yerleştireceklerini beyan ettiler. Ürdün basınında ise Irak Sınır bölgesine hareket etmekte olan ağır vasıtalar ile yüklü zırhlı araçların resimleri yayınlandı.

HAFTA SONU ÜRDÜN'DE IŞİD LEHİNE DETSEK GÖSTERİLERİ

Ynet ile görüşen Ürdün yetkilisi ''Durum muhasebesi çerçevesinde Ürdün ile İsrail arasındaki güvenlik iş birliği derinlik kazanarak gelişmektedir. Sınırın öte tarafındaki gelişmeler henüz yeterince sarih değildir. Ancak Ürdün ordusu sınırın bu tarafından gelebilecek her türlü tehdide hazır olmak zorundadır. Irak ile olan sınır kapımız hali hazırda açık ve faaliyettedir. Buna paralel olarak bölgesel güçler ile de değişik görüşmeler ile Irak'taki politik çekişmelerin nasıl sonlandırılabileceğini araştırıyoruz. Bu sadece IŞİD ile ilgili olmayıp gidip ve kötüleşen iç siyasetlerinin bir sonucudur'' dedi.

AMERİKAN OLASI ASKERİ MÜDAHALESİ KARŞISINDA ÜRDÜN'ÜN TUTUMU NEDİR?

“ABD'nin Irak ile askeri anlaşması var. Bu iki ülke arasında hükümranlığın korunması ile ilgili bir anlaşma ve bu konuda Ürdün taraf değil. Şüphesiz bölgedeki radikal unsurların temizlenmesi için Amerika’nın karışmasını arzulayan bölgesel taraflar var. Bizim bu konuda bir tercihimiz yok, aslında bu bizim meselemiz değil”

HAFTA SONUNDA AMMAN'DA IŞİD'E DESTEK GÖSTERİLERİ VARDI. BUNUN ANLAMI NEDİR?

“Ürdün'de de radikal unsurların olduğu sır değil. Irak'taki gelişmeler Ürdün'deki radikal unsurların görüşlerini alenen söylemelerine ve bu örgüte destek olduklarını söylemelerine kapı araladı. Buna rağmen biz destek verenler ile Irak'taki IŞİD örgütü arasında direkt bir ilişki görmüyoruz”

IŞİD EN BÜYÜK PETROL RAFİNERİSİNİ VE SINIR GEÇİŞ NOKTASINI ELE GEÇİRDİ

İslam devleti geçtiğimiz gün Irak'taki en büyük petrol rafinerisi olan BA'İJİ'yi el'e geçirmeye başladı, bunun yanı sıra Irak Hava Kuvvetleri tesislerine de saldırı başlattı. Söz konusu Hava Kuvvetleri Üssü ise başkent Bağdat'tan sadece 100km mesafede. BM açıklamasına göre çoğu sivil olan 100 civarında insan son 3 haftada öldürüldü. Başka bir Uluslararası organizasyon ise gerçek rakamlar bunun çok üstünde.

Tercüme: Rafael Sadi

Kaynak: Roi Kays- Yedioth Ahronoth / Odatv.com