IŞİD Tuzhurmatu'da 3 köyü daha ele geçirdi

IŞİD Tuzhurmatu'da 3 köyü daha ele geçirdi

 Irak'ın Selahaddin kentinin Tuzhurmatu ilçesine bağlı ve Türkmenleri yoğun olarak yaşadığı üç köyün, Irak Şam İslam Devleti'nin eline geçtiği bildirildi.


3 KÖYÜ KONTROL ALTINA ALDILAR

Alınan bilgilere göre IŞİD militanları, Tuzhurmatu ilçesinin 15 kilometre güneyinde bulunan ve nüfusu Türkmenlerden oluşan Çardağlı, Biravcılı ve Karanaz köylerini sardı. Köylülerle IŞİD militanları arasında çıkan çatışmalar, yaklaşık iki saat sürdü. Üç köy de akşama doğru IŞİD'in kontrolüne geçti.

"3 KÖYLÜ HAYATINI KAYBETTİ"

Karanaz köyünden Hadi Kerim, yaptığı açıklamada, IŞİD'çilerin, havan toplarıyla köyleri vurduğunu söyledi. Mühimmatları bitince köyü terketmek zorunda kaldıklarını belirten Kerim, IŞİD saldırısında 3 köylünün hayatını kaybettiğini ifade etti.

TÜRKMEN KÖYÜNÜ ELE GEÇİRMİŞTİ

IŞİD, Kerkük'e 20 km mesafede bulunan, Türkmenler‘in yaşadığı Beşir Köyü'nü de öğleden sonra ele geçirmişti. IŞİD, Beşir’e saldırılarını bu sabah yoğunlaştırmış, Musul'dan Kerkük'e geliş istikametindeki Molla Abdullah Köyü'nü ele geçirmişti.

STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Kerkük'e 11 km mesafedeki Molla Abdullah köyünün stratejik önemi nedeniyle Kerkük güvenlik birimleri kente olası sızmaları önlemek içinde Kent içindeki devriyeleri arttırmıştı.

IŞİD NEDEN TUZHURMATU'YA SALDIRIYOR?

Şii Türkmenlerin yaşadığı Beşir köyünü ele geçiren IŞİD'in, ikinci hedefi Tuzhurmatu'yu almak. Örgütün, Tuzhurmatu'yu alması durumunda Kerkük-Bağdat yolunun kontrolünü ele geçireceği ifade ediliyor. Ayrıca Tuzhurmatu nahiyesinde, Kerkük ve bölgeye elektrik sağlayan elektrik santrali bulunuyor.

Tuzhurmatu'nun düşmesi, IŞİD militanlarının, 15 kilometre uzaklıktaki Kerkük'e yönelmesi anlamına geliyor. Peşmerge güçlerinin, tüm bu nedenlerden dolayı IŞİD'i durdurmaya çalıştıkları bildirildi.