IŞİD, Ürdün sınırında

IŞİD, Ürdün sınırında

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Irak'ın Suriye ve Ürdün hududundaki 3 sınır kapısını ele geçirdiği bildirildi.

AA muhabirine konuşan Enbar vilayetine bağlı El-Kaim ilçesi Kaymakamı Ferhan Fetihan, "IŞİD militanları, Irak'ın Suriye sınırındaki El-Kaim ve El-Velid sınır kapıları ile Ürdün sınırındaki Taribil Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirdi ve hendek kazarak hudut bölgelerinde konuşlandı" dedi.

Öte yandan IŞİD militanlarının, Diyala'da askerlerin boşalttığı 16. Piyade Tugayı'na bağlı Birinci Bölük karargahının kontrolünü ele geçirdiği ifade edildi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, herhangi bir direnişle karşılaşmayan militanlar, karargahtaki askeri araçları yaktı. Olayda ölen ya da yaralananın olmadığı kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, IŞİD'in Suriye ve Ürdün sınırındaki El-Velid ve Taribil sınır kapılarını ele geçirdiği yönündeki haberler yalanlanmıştı.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerininin yanı sıra Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Retbe ve Hadise ilçelerini de ele geçirmişti. Çatışmalar dolayısıyla yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kaldı.

ÜRDÜN'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan Ürdün Enformasyon Bakanı Muhammed Mevmeni Reuters’e yaptığı açıklamada, 22 Haziran itibariyle sınır kapısına Irak tarafından ulaşımda sıkıntılar yaşanmaya başladığını söyledi. Sınırdan geçmek isteyen araçların bazı silahlı gruplar tarafından engellendiği ve saldırıya uğradığını söyleyen Mevmeni, sınır kapısının iki ülke arasında ziyaret ve mal taşıma amaçlı kullanıldığını vurguladı. Mevmeni, sınır kapısının ulaşıma tamamen kapatıldığını da ifade etti.