IŞİD ve PYD, Türkiye sınırında çatışıyor

IŞİD ve PYD, Türkiye sınırında çatışıyor

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Rasulayn ilçesine bağlı köylerde kontrolü ele geçirmek isteyen IŞİD ile PYD güçleri arasında çatışmalar şiddetlendi. IŞİD, Şanlıurfa'ya bağlı Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Umcun ve Tilliye köylerine üç gün önce saldırı başlattı.

SINIRDA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Suriye'nin kuzeyindeki en güçlü Kürt partisi olan Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı silahlı güçler (YPG) ile El Kaide'den kopan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Rasulayn ilçesinin yaklaşık 15 kilometre güneybatısında bulunan köylerde kontrolü ele geçirmek için çatışıyor. 

6 YPG ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, çatışmalarda iddia edildiği gibi 45-50 değil, altı YPG üyesinin öldüğünü açıkladı. 

Müslim, "Çatışmalar Rakka ile Hassa arasında Rasulayn'ın batı tarafında sürüyor. Ancak 7'si çocuk, 4'ü kadın 15 kişinin öldürüldüğü yer Tilliye köyüdür. Basılan köy, Rasulayn'ın 15 kilometre güneydoğusundadır. Kürt köyü olarak biliniyor ancak savaştan kaçan sığınmacı Araplar da bu köyde yaşıyor" dedi.

"SİVİLLER YPG'Lİ GİBİ GÖSTERİLİYOR"

Müslim, IŞİD'in öldürdüğü sivilleri YPG mensubu olarak göstermeye çalıştığını, bu nedenle 'YPG çok kayıp verdi' şeklinde 'yanlış' haberlerin yayıldığını söyledi. 

Suriye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Müslim, "Rojava'daki demokratik yönetimin açıklamasına göre hakim olunan bölgelerde sandık bile kurulmayacak" ifadelerini kullandı.

IŞİD SALDIRISINDA 17 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Perşembe günü PYD güçlerinin elinde bulunan Tilliye köyüne IŞİD tarafından bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda çoğu kadın ve çocuk 17 kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

IŞİD NEDEN SALDIRIYOR

IŞİD güçleri bölgeyi YPG'nin elinden almak istiyor. Bölgesel bir hilafet devletinden yana olan IŞİD, 'mutlak itaate' inanıyor, ele geçirdiği bölgelerde diğer gruplara yaşam hakkı tanımıyor. Bu bölgelerde şeriat mahkemeleri kuran örgüt,  IŞİD adı ile basılı kimlik kartları dağıtıyor. Grubun yönetici kadrosunun neredeyse tamamı Suriye dışındaki ülkelerden gelen savaşçılardan oluşuyor.

PYD'NİN HEDEFİ

Türkiye sınırındaki Rasulayn kasabası stratejik öneme sahip. Suriye'de ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı bölgelere yapılan yardımın önemli bir bölümü buradaki sınırdan sağlanıyor. PYD güçleri, özellikle Suriye'nin Haseke eyaletine bağlı Cizire bölgesinde kontrolü tamamen ele geçirmek istiyor. Zengin petrol rezervlerine sahip bölge, Irak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi ile de sınır komşusu.