Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Dünya

IŞİD’den şok itiraflar!

Bir Arap gazetesine konuşan IŞİD'li Musul operasyonunda yaşananları anlatırken örgütün hedefleri ve ittifaklarına dair çarpıcı açıklamalar yaptı...

Yayınlanma:

IŞİD askerlerinden biri, ilk defa bir Arap gazetesine konuştu. Ebu Bekir el-Cinabi, Er-Rai’ye verdiği demeçte ”Irak-Şam İslam Devleti” askeri olduğunu söylüyor. El-Cinabi Bağdatlı ve Irak’ta bilinen el-Cinabi aşiretinden.

EL DURİ BİZİMLE AYNI HEDEF İÇİN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

Irak Şam İslam Devleti örgütü liderlerinden Ebu Bekir el-Cinabi ”Devlet’in”(çev. notu: IŞİD üyeleri ve sempatizanları kendilerine Arapça el-Devle yani Devlet diyorlar) Musul’daki hükümet güçlerine karşı başlatılan operasyonun, içten ve planlandığı gibi IŞİD’in yanında yer alan diğer gruplarla birlikte başladığını belirtti. Ayrıca Irak eski cumhurbaşkanı yardımcısı İzzet İbrahim El-Duri’ye atıfta bulunarak ”bizimle aynı hedef için işbirliği içinde, şu ana kadar da bir şüphe uyandırmadı, ancak üstteki el Devlet’indir” dedi.

IRAK BAAS’I İLE SURİYE BAAS’I ÇOK FARKLI

El-Cinabi ”El-Rai” ile yaptığı özel söyleşide, operasyona katılan ”Nakşibendiler, Mücahidin Ordusu ve İslami Ordu” grupları ile daha önceden de işbirliği yaptıklarını ve Nakşibendi Adamları ile Irak BAAS’ının; İslâm’ı bilmeyen Suriye BAAS’ından farklı olduklarını, İslami Fetihlere inandıklarını ve Suriyelilerin aksine İslam dininin gerekliliklerini yerine getirip namaz kıldıklarını ve oruç tuttuklarını belirtti. Ardından şunları söyledi:

IŞİD’İN ÇOĞU LİDERİ ESKİ IRAK ORDUSU KOMUTANLARI

”Irak devletine karşı savaşan Ensar el-İslam gibi diğer gruplar bize katılmaya başladı.” El-Cinabi, İslam Devleti’ndeki liderlerin çoğunun Irak devletindeki eski askeri liderler olduklarını ve şu anki liderlerle de ilişkilerin sürdüğünü ve bu ilişkilerin çoğu şeyi kolaylaştırdığını söyledi.

El-Cinabi, Obama’nın Irak hükümeti güçlerine yardım kararını iyi bulduğunu ve bu şekilde Amerika ve Maliki’nin, Sünnilere karşı savaş başlatmış gibi görüneceklerini belirtti.

El-Cinabi’ya göre Suriye ve Irak’ta iki cephede savaşıyor olmaları Devlet’i zayıflatmıyor. El-Cinabi, iki cephenin de birbirinden ayrı olduğunu söylüyor.

İşte Hasan Sivri’nin çevirdiği röportajın tamamı:

SÜNNİ İTTİFAKININ BAŞINDA IŞİD Mİ VAR?

Rai: Devlet’in, Irak’taki askeri operasyonlarda üstün el olduğunu mu düşünüyorsunuz yoksa süren çatışmalarda diğer müttefiklerin esas gücü oluşturduğunu mu?

El-Cinabi: Devlet bu savaşı diğer gruplarla birlikte sürdürüyor. Bu grupların başında Nakşibendi Adamları, Mücahidin Ordusu ve İslami Ordu geliyor. Hiç biri Devlet’e karşı savaş ilan etmedi aksine ortak düşmana karşı beraber savaşıyoruz. Lakin bugün bu gruplarda büyük bir dönüşüm var aynı zamanda militan kaybederek eriyorlar. Bir çoğu bağlı oldukları bu gruplardan ayrılıp bize katılıyor. Misal bir kaç gün önce Diyale’de, İslami Ordu Devlet’e katıldığını ilan etti. İzzet İbrahim el-Duri ise bizimle aynı hedef için işbirliği içinde, şu ana kadar da bir şüphe uyandırmadı ancak üstteki el de Devlet’indir. Devlet’in bayrağını Beyci’de, Tikrit’te ve diğer kentlerde dalgalandığını görüyorsunuz ama biz yine de Irak hükümetine karşı tek başımıza savaştığımızı söylemiyoruz.

IŞİD VE BAAS İTTİFAKININ DAYANAĞI NEDİR?

Rai: ”İslam Devleti” (IŞİD) ile Irak BAAS’ının fikirleri nasıl bir arada durabiliyor? İki doktrin arasında büyük farklıklar var.

El-Cinabi: Irak hükümeti, yıllarca zulüm yaşamış gruplarla değil, ”Devlet” ile savaştığını iddia ederek Sünnilere baskı yaptı ve seslerini kesmeye çalıştı. Bunun yanı sıra Irak BAAS’ı, Suriye BAAS’ından farklıdır. Suriye BAAS’ı İslam’ı bilmez ama Irak BAAS’ı Arabizm’e ve İslami fetihlere inanıyor. Suriyelilerin aksine İslami gereklilikleri yerine getiriyor. Bir çoğu, Devlet saflarına geçti. Dolayısıyla Nakşibendi Adamları, Suriye BAAS’ından farklı. Bizimle namaz kılıyorlar, oruç tutuyorlar. İslami geleneklerimiz aynı. İki tarafın çıkarları, şu andaki ihtilafların yükselmemesine bağlı.

ABD BİZE SALDIRIRSA İYİ OLUR!

Rai: ABD başkanı Obama’nın, Devlet’i vurmak amacıyla Irak hükümetine yardım kararı için en diyorsunuz?

El-Cinabi: Bu iyi bir şey. İmzayı atarsa bizim için olumlu olacak. Amerika ve Maliki, Irak’taki Sünnilere karşı savaşıyor gibi görünecekler. Lakin bu karar bir fayda sağlamayacak. Irak’ın siyasi ve mezhebi yapılarında radikal değişikliğe gitmesi gerekiyor. Condeelaze Rice da daha önce bunu söylemişti.

DİĞER GRUPLAR BİZE KATILIYOR

Rai: Sizinle beraber savaşan diğer grupların, Irak ve Amerika ile ateşkes yapması mümkün müdür?

El-Cinabi: Devlet var oldukça kimse Amerika ile herhangi bir anlaşmaya imza atamaz. Irak Devletine karşı savaşan bazı grupların da bize katıldığını görüyoruz. Ensar El-İslam gibi. Biz de herkesle işbirliği yapıyoruz. Özellikle Anbar bölgesinde.

Rai: Bazıları İslami Devlet’in iki cephede aynı anda savaş veriyor olmasının baskı unsuru oluşturacağını ve Devlet’i zayıflatacağını düşünüyor. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?

El-Cinabi: Hayır. Bu doğru değil. Çünkü cepheler birbirinden ayrılıyor. Irak sınırını aşıp Suriye’ye giden savaş ganimetleri de sadece bonustu, başka bir şey değil. İki cephenin Devlet’i zayıflatacağını düşünenler, geçen ocak ayında Devlet’in Nusra ve diğer gruplara karşı olan savaşta kaybedeceğini de söylemişlerdi. Bak şimdi, her şey nasıl da bizim lehimize döndü. Çünkü bizim sürprizlerimiz oldu ve daha çok sürprizimiz olacak.

MUSUL OPERASYONU İÇERDEN BAŞLADI

Rai: Musul savaşının zamanlaması nasıl oldu?

El-Cinabi: Yakın zamanda Musul ve Selahaddin kentlerinde bir şeylerin olacağını öğrendik ama zamanlamayı bilmiyorduk. Bütün öğrendiğimiz hazırlığını yapmaya başladığımız bir savaşın olacağı, sürpriz bir şekilde gerçekleşeceği ve bir çok grubun bu savaşa ortak olacağı. Bununla birlikte Devlet, sıfır saatinden önce Musul’daydı ve operasyona planlandığı gibi Irak güçlerine karşı içten başladı.

IŞİD BAĞDAT’A NASIL GİRECEK?

Rai: Neden Bağdat’a herhangi bir saldırı görmüyoruz?

El-Cinabi: Musul 2 milyonluk bir şehir Bağdat ise 6 milyon. Bağdat’ın kuzeyi Şiilerin kalesidir. Kazımıye ve Sa’la gibi. Bunun yanında İslami Devlet başkentin kalbinde, güneyinde ve Babil kentinin kuzeyinde var. Mücahitlerimiz Kerkük ve Diyale’de ilerliyor. Aynı zamanda askeri üs olan Taci ve Bağdat uluslararası havaalanı önümüzde duruyor. Başkente doğru ilerlemeye başlamadan önce askeri varlıkları bitirmek amacıyla Beyci rafinerisi etrafında çatışmalar sürüyor.

Rai: Bağdat’a nasıl girilecek? Kolay değil.

El-Cinabi: İslam Devletindeki liderlerin çoğu, Irak devletinde eski askeri liderlerdi ve şu anki liderlerle de ilişkileri sürüyor. Bu ilişkiler çoğu şeyi kolaylaştırıyor. Diğer yandan Devlet’e karşı direnmekten vazgeçen birçokları var. Maliki için ölmekten vazgeçtiler. Sünni subayların çoğu çocuklarına karşı savaşmayı reddetti. Özellikle Devlet’in askerleri arasında akrabaları olan subaylar. Bununla birlikte bizim basında, Maliki ile çalışanları nasıl ortadan kaldırdığımızı da gösterdik.

KÜRTLERE KİNİMİZ VAR! IŞİD KÜRKÜK’TEN VAZGEÇMEYECEK

Rai: Peşmerge güçlerinin Kerkük ve Hanikin’deki ilerleyişleri için ne diyeceksiniz?

El-Cinabi: Bu bölgelerde Devlet’in mücahitleri ile Peşmerge güçleri arasında çatışmalar var, Kürtlerle şiddetli çatışmalar var. Kerkük çevresinde dikkate değer ilerleme sağladık ve bir kaç casus yakaladık. İtiraflarından sonra hepsini idam ettik. Savaş sürüyor. Fırsattan yararlanıp Irak topraklarına saldırdıkları için pozisyonları iyi durumda değil. Maliki de onlara saldırdı ve hamlelerini eleştirdi.

Rai: Devlet’in, Kerkük’ü Kürtlere bırakacağını düşünüyor musunuz? Bölgesel yönetim lideri Mesud Barzani Kerkük’ün korunması ve Kürdistan’a katılması için genel seferberlik ilan etti.

El-Cinabi: Devlet mücahitlerinin bir çoğu, Amerikan güçlerine destek verdikleri için Kürtlere karşı kin beslemiştir. Devlet, Kerkük’ten vazgeçmeyecektir.

IŞİD NEDEN SURİYE’DE ÇOK DAHA SERT!

Rai: Irak’ta, Suriye’ye oranla daha az sert olan bir Devlet var. Suriye’de daha çok kan dökülüyor, neden?

El-Cinabi: Irak, Suriye’den farklı. Aynı şey olsaydı ve insanlar aynı akla sahip olsaydı aynı Devlet’i görürdün. Ayrıca Irak’ta 2006 yılında sert başladık ve dersimizi aldık.

HİLAFETİ KURMAK İÇİN SAVAŞIYORUZ

Rai: Daha fazla açıklayabilir misiniz?

El-Cinabi: Devlet bir grup değildir, bir ideolojidir. Mücahitleri ve Emirleri öldürebilirsin ama fikirleri yok edemezsin. Dolayısıyla taşıdığımız ideoloji sayesinde çok sayıda gönüllü çekmeyi başardık. Soruyoruz: Neden bu Sahvalar (Uyanış birlikleri) bize karşı savaş veriyor? Demokrasiyi yerleştirmek için mi? Hayır! Onlar siyasi çıkarlar için savaşırken biz Hilafeti ve İslami Şeriatı kurmak için savaşıyoruz. Bu da Devlet’in fikrini benimsemiş mücahitlerin, sınırları ilga etmek ve genişleyerek insanları bir araya getirmek için içlerindeki ateşi ve arzuyu tutuşturuyor.

Rai: Lübnan için bir plan var mı?

El-Cinabi: Yorum yok. Yakın zamanda bir şeyler göreceğimizi söyleyebilirim.

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler