IŞİD’e kara operasyonu yapılacak mı?

IŞİD’e kara operasyonu yapılacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15-16 Kasım tarihleri arasında Antalya Belek’te yapılacak olan G20 Liderler Zirvesi öncesi bölgede incelemelerde bulundu. Zirvenin yapılacağı otelde incelemelerde bulunan ve brifing alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından basın merkezine geçti. Burada da incelemeler yapan Erdoğan, ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de eşlik etti.

“İKİLİ GÖRÜŞMEM OLACAK”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14’ü itibariyle G20 Zirvesi’nin Antalya’da başlayacağını belirterek, o günün yoğun olarak ikili görüşme şeklinde geçeceğini söyledi. Erdoğan, 14 Kasım akşamında, eşli geniş kapsamlı liderlere yemeğin olacağını ifade ederek, “15 Kasım’da ise gündem program başlayacak. Ve o gün gerek gündemin başlıkları çerçevesinde yapacağımız ana çalışmalar birde bunun anında çalışma temekleri şeklinde 3 ayrı çalışmamız var. Biz bu çalışmaları yaparken bütün liderlerin kendi aralarındaki ikili görüşmeleri olmuş olacak. Bizimde bazı boşluklarda oturumları yöneteceğim için, oturumlardan ayrılmam mümkün değil. Oturumlar arasında planlanmış olan görüşmelerimiz var. Bütün bu görüşmelerle birlikte ertesi gün son gün çalışma öğlen yemeğimiz olacak. Arkasından sonuç bildirgesiyle birlikte ilk basın toplantısını yapağım. Bu toplantı ile sonuç bildirgesini dünyaya açıklamış olacağız. Bunda tüm emeği geçen G20 sekretaryası, bakan arkadaşlarımıza hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“ARJANTİN CUMHURBAŞKANI GELEMİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler nedeniyle sadece Arjantin Cumhurbaşkanının gelemeyeceğini aktararak, “Bunun dışında bütün cumhurbaşkanı, hükümet başkanları bakanlar toplamda 10 bini aşkın zirveye katılan misafirimiz olacak” dedi.

“LİDERLER GÖRÜŞECEK”

Erdoğan, “programlarınız netleşti mi, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşme gününüz nedir?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Hemen hemen tamamı netleşti. Bu zirvelerde 2008’den bu yana hepsine katıldım. Sadece Avustralya hariç. Hepsinde de önceden planlananlar olur, birde gündem süreci içinde bu tür görüşmeler planlanır. Orada da bu görüşmeleri yapabilirsiniz. Bu zaman zaman ikili olur, zaman zaman heyetlerarası olur. Bu işin yapısında bu var. Burada da bütün liderler şahsımda dahil bunlar gerçekleşecek.”

“OBAMA İLE GÖRÜŞME”

“IŞİD’e karşı ortak kara operasyonu gündemde var mı?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ DAEŞ başta olmak üzere, Türkiye için tehdit oluşturan tüm terör örgütlerine karşı Türkiye’nin bir defa gerek kendi başına gerek kolektif olarak koalisyon güçleri olarak attığı ve atacağı adımlar var. Şu an İncirlik’te konuşlanmış bir çok uçaklar var. Bu şu anda orada koalisyon güçlerinin konuşlanmasıdır. Ve diğer yerlerde de o üstlerimizde gerekirse kullanabilme şansları olacak. Bu konuda kararlıyız. Bu kararlılığımızı ortaya açık ve net koyacağız. Dün akşam ABD Başkanı Obama ile salt bu konu ile ilgili görüşmemiz oldu. Türkiye DAEŞ terör örgütüne karşı oluşturacağımız ve oluşturduğumuz koalisyon güçlerinin tavrı çok çok önemlidir. Çevredeki ülkelerin özellikle DAEŞ’i vuruyoruz diyip sivilleri vurmaları bayır bucak Türkmenlerini vurması hoş karşılanabilecek bir şey değildir. Bunu özellikle kedine hatırlattık. Söylüyoruz. Söyledik. Burada da uluslar arası terör Suriye ağırlıklı olarak mülteci sonuyla ilgili olarak bir çalışma yemeğimizin başlığını teşkil ediyor” karşılığını verdi.

“KİMSE FIRAT’IN KARŞISINA GEÇEMEZ”

“Obama ile görüşmenizde bir tampon bölge oluşturulması noktasına gelinir mi?” şeklindeki soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tampon bölge olayını literatürümüzden çıkaralım. Tampon bölge diye bir şey söz konusu değil. Burada bizim bir uçuşa yasak bölge olayı vardır. Bir terörden arındırılmış bölge olayı vardır. Birde eğit donat olayı söz konusudur. Eğit donata çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi ise terörden arındırılmış bölge konusunda dost ülkelerde artık bu noktaya doğru gelmeye başladılar. Uçuşa yasak bölge konusunda kara operasyonu konusunda onda da olumlu gelişmeler var. Onu görüyoruz. Bu da artık kabullenilmiş durumda. Olayı yaşayan biziz. Onlar olayın çok çok dışında. Biz yaşadığımız için, yerinde tespit edebiliyoruz, görebiliyoruz. Birçoklarında akrabalık noktasında Halep’te ne olup bitiyor bunu en iyi biz biliyoruz. Halep’te çok ciddi bir Türkiye ile akrabalık bağı olan insanlar yaşıyor. Ve Halep nüfusu 2 milyonu bulan Suriye’nin en büyük şehirlerinden birisidir. Carablus olayı, Azzas konusu bunlar çok stratejik konular. Nitekim Fırat’ın batısına geçme noktasında kararlığımızı biliyorsunuz. Kimse Fırat’ın batısına bir defa geçemez. Bu konuda çok kararlıyız. Geçenlerde teşebbüs ettiler gereği de yapıldı. Bu konuda hassasiyetlerimizi bundan sonra çok farklı şekilde devam edecektir. Bunu da gerek milletimin gerekse tüm dünyanın bilmesi lazım" diye cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın açıklamasının ardından ANA uçağıyla Antalya’dan ayrıldı.