IŞİD'e Suriye darbesi

IŞİD'e Suriye darbesi

 Suriye savaş uçakları, Irak’ta ilerleyişini sürdüren IŞİD'in Suriye'deki güçlerini ve destekçilerini vurdu. Irak sınırındaki kasabalara yapılan hava saldırısında en az 16 kişi öldü.

16 ÖLÜ, YÜZLERCE YARALI VAR

Suriye ordusu, Irak sınırındaki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerine karşı beş ayrı hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 16 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Bombalar, Irak sınırındaki Ebu Kemal şehrine ve cuma günü IŞİD’e bağlılığını ilan eden Muhasan kasabasına düştü.

"ESAD GÜÇLERİ MALİKİ'NİN IŞİD'E KARŞI SAVAŞINA DESTEK VERİYOR"

Muhasan’da yaşayan IŞİD yanlısı Abdullah Maşur, “Esad’in güçleri, Muhasan gibi IŞİD’i destekleyen kasabaları cezalandırmak istiyor. Bu bombardıman Irak’ın Şii lideri Maliki’nin önemli zaferler elde eden IŞİD’e karşı savaşına yardım ediyor” dedi.

"IŞİD AŞİRET KARTINI OYNUYOR VE DAHA FAZLA YER KAZANIYOR"

Bazı muhalif kaynaklara göre IŞİD, Suriye'nin Deyr Ez Zor kentinin yaklaşık yüzde 70’ini kontrol ediyor. IŞİD’in Irak’ın Musul kentini ele geçirdikten sonra ele geçirdiği silah ve para, Suriye’nin doğusu üzerindeki etkisini artırdı.

Deyr Ez Zor’da yaşayan avukat Aziz Abdulrahman, “Aşiret kartını oynuyorlar. Ödül ve ceza yaklaşımıyla yeni müttefikler kazandıkça, savaşçı kaybetmeden daha fazla yer kazanıyorlar” diye konuştu.

"ESAD REJİMİYLE İŞBİRLİĞİ" İDDİASI

Suriyeli muhalif gruplar, IŞİD’in Esad rejimiyle işbirliği içinde olduğunu öne sürüyor. Muhaliflere göre rejimin IŞİD’in güçlü olduğu bölgelerde aylardır operasyon düzenlememesi de bunun göstergesi.

Irak Başbakanı Nuri Maliki, üç yıldan uzun süredir iç savaşın yaşandığı Suriye’de Esad rejimine destek vermiş ve rejimin düşmesinin tüm Ortadoğu’da bir mezhep savaşını başlatacağını öne sürmüştü.

Irak’ta da uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.