İŞİD'in arkasındaki ülke ortaya çıktı

İŞİD'in arkasındaki ülke ortaya çıktı

Balkan Insight Enstitüsü, IŞİD'e satılan mühimmat ve patlayıcı maddelerde Sırbistan 5'inci sırada yer aldığını açıkladı. Araştırmaya göre, IŞİD 1730 çeşit mühimmat kullanırken, mühimmatın ve patlayıcı maddelerin 338 çeşidi eski Sovyetler Birliği'ne, 323 çeşidi ABD'ye ait iken, 142 çeşidi Sırbistan'a ait.

Araştırmaya göre, Suriye ve Irak'ta savaşan IŞİD militanları, Sırbistan'da üretilen mühimmat ve patlayıcı maddeleri de kullanıyor. Balkan Insight Enstitüsü, IŞİD'in kullandığı mühimmatın ve patlayıcı maddelerin bir bölümünün 1970- 2000 yıllarında üretildiğini, 2000- 2014 yıllında üretilen mühimmatın büyük bir bölümünün ise Sırbistan'dan IŞİD'e satıldığını belirtiyor.

ÖCALAN: SIRBİSTAN BİZE FÜZE SATTI

Sırbistan'ın daha önce de PKK'ya füze sattığı açıklanmıştı. Abdullah Öcalan'ı sorgulayan isimlerden Albay Hasan Atilla Uğur kitabında, terör örgütü lideri Öcalan'ın Sırbistan'dan nasıl mühimmat aldıklarını şöyle aktarmıştı: "Ellerinde Strella Füzesi vardı. 20 adet satın aldık. Sırplar sonra çok daha fazlasını bize destek amacıyla parasız verdi. Füze eğitimlerini de onlardan aldık. TNT, C-4 gibi patlayıcıları Sırbistan'dan sağlıyorduk."