IŞİD'in düşürdü FED yükseltti

IŞİD'in düşürdü FED yükseltti

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin Musul'u alıp, Bağdat'a doğru ilerlemesiyle gerileyen lira, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararı sonrasında uluslararası piyasalarda yeniden yükseldi.

IŞİD'in Musul'u ele geçirin çokt sayıda Türk'ü de rehin almasıyla 2.15 liranın üzerine çıkan dolar, FED'in dün geç saatlerde açıklanan kararının ardından, 2.12 lira düzeylerine kadar çekildi.

FED kararında, ekonomideki toparlanmaya duyduğu güvene dikkat çekti ve gelecek yıldan itibaren başlanacak faiz artırımlarında biraz daha hızlı hareket edilebileceğine dönük sinyaller verdi.

Karar kapsamında uzun vadeli hedef faiz oranı tahminlerini düşüren FED, ABD ekonomisinin 2014 büyüme beklentisini de aşağı çekerek yüzde 2.9'dan yüzde 2.1-2.3 düzeyine düşürdü. FED Başkanı Janet Yellen, büyüme öngörüsünde yaptıkları bu revizyonun, bu yıl yaşanan sert kış koşulları gibi bazı "geçici" etkenlerden kaynaklandığını söyledi.

FED, ekonomik büyüme için 2015 ve 2016'ya ilişkin beklentilerini ise değiştirmedi. FED beklendiği gibi, aylık tahvil alım tutarını 10 milyar dolar daha azaltarak 45 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürdü.