IŞİD'in gözü Libya petrolünde

IŞİD'in gözü Libya petrolünde
Suriye ve Irak'taki petrol kaynaklarını kontrol altına almaya çalışan terör örgütü IŞİD'ın yeni hedefinin Libya'daki kaynaklar olduğu belirtiliyor.

Suriye ve Irak'taki petrol kaynaklarını kontrol altına almaya çalışan terör örgütü IŞİD'ın yeni hedefinin Libya'daki kaynaklar olduğu belirtiliyor.

Londra'daki Avrupa Dış İlişkiler Konseyinin Libya uzmanı Mattia Toaldo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Petrol kaynaklarını kontrol etmek, IŞİD'in DNA'sında var" dedi.

Örgütün Libya'da petrolün peşinde olduğunu gösteren üç kanıt olduğunu iddia eden Toaldo, şöyle devam etti:

"IŞİD'in ilk saldırılarından biri Tobruk'taki Hariga petrol ihracat limanın, diğeri Total'in işlettiği Mabruk petrol sahasına olmuştu. Son saldırılardan biri ise ülkenin ' petrol hilali' denilen bölgesinin tam ortasındaki Sirte'ye düzenlendi. Şu ana kadar Libya'da IŞİD'in herhangi birpetrol sahası ya da altyapısını kontrol ettiğine dair bilgi yok ancak son zamanlarda örgüt bu anlamda önemli ilerleyiş kaydetti."

"Petrol imparatorluğu çöküyor"

Kaliforniya'daki Post Carbon Enstitüsünün Libya uzmanı Richard Heinberg de IŞİD'in Libya'daki saldırılarını petrol kaynakları ve altyapısına yoğunlaştırmasının beklenen bir durum olduğunu söyledi.

"Aksi anormal olurdu" diyen Heinberg, bölgenin IŞİD için tıpkı Irak ve Suriye'de olduğu gibi ekonomik, siyasi ve sembolik açıdan stratejik ve önemli olduğunu belirtti.

Rafine petrolün, örgütün Libya'daki operasyonları için de önemli bir kaynak olduğunun altını çizen Heinberg, şunları kaydetti:

"Aynı mantıkla Irak'taki Kürt bölgesinin ve Kerkük'ün petrol sahaları ve altyapısını da ele geçirmeye uğraştı, uğraşıyor. Bu yüzden Kongre ve Beyaz Saray, şu anda bu konuya odaklanmış durumda. İronik olarak da ABD'nin Libya, Irak ve Suriye'deki müdahaleleri IŞİD için ilk boşluğu oluşturmuş ve yerleşmesine imkan sağlamıştı. Dolayısıyla çözüm olarak Batılı güçlerin operasyonlarını görmüyorum. Tüm bunları 20. yüzyıldaki petrol imparatorluğunun çökmesi olarak yorumlamak mümkün."

Libya Tobruk Temsilciler Meclisi Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed ed-Dairi, geçen hafta BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Libya toplantısında yaptığı konuşmada, Libya'da silahlı terörist grupların yerleşmeye ve petrol ihracatı yapılan limanları tehdit etmeye başladığını söylemişti. BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon da IŞİD tarafından 21 Mısırlının öldürülmesinin vepetrol tesislerine yönelik saldırıların, örgütün Libya'da daha fazla hareket kabiliyeti kazandığını gösterdiğini kaydetmişti.