Isinmadan Spor Yapan Çocuk Bel Fıtığı Oldu

Isinmadan Spor Yapan Çocuk Bel Fıtığı Oldu

Bel ağrısıyla doktora giden 12 yaşındaki Defne Naz Merter, bel fıtığı olduğunu öğrenince şaşkına döndü. Küçük kızın doktoru Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, Defne’nin ısınmadan spor yapmasından dolayı fıtık olduğunu söyledi.
12 yaşındaki Defne Naz Merter, beli ve bacağında oluşan ağrı nedeniyle ailesi tarafından doktora götürüldü. Voleybol oynayan küçük kıza gittiği 3 doktor tarafından bel fıtığı teşhisi konuldu. Talihsiz kızın annesi Özlem Merter, kızlarının bel fıtığı olduğunu öğrenince şaşkına döndüklerini söyledi.
Anne Özlem Merter, “Defne bacağım, belim ağrıyor diyordu ama yaşı nedeni ile hiç de bel fıtığı duymadığımız için kondurmadım açıkçası. Boyu uzuyordur, büyüme ağrısıdır, genç kız olacaktır diye düşünüyordum. Hiç ihtimal vermediğimiz için öteledik doktora gitmeyi. Büyüme ağrısı olduğunu düşündüğüm için öncelikle ortopediste gittik. Ortopedist Allah’tan bizden MR istemişti. MR sonucunda bel fıtığı olduğu ortaya çıktı” dedi.
Sonuçları alan anne şaşkına döndüğünü belirterek şunları söyledi: “Ama biz yine de şaşkınlığımızı üzerimizden atamadık. Bu yaşta bir çocukta bel fıtığı olduğunu düşünmediğimiz için 2-3 doktora birden gittik ama netice değişmedi. 11-12 yaşındaki çocukta bel fıtığı olabiliyormuş. Galiba ameliyat olacak. Isınmadan spor yapmamak lazım o kesin, sporun faydası olduğu kadar doğru yapılmazsa zararı da olabileceğini görmüş olduk.”
“HER BEL AĞRISININ SEBEBİ BEL FITIĞI DEĞİLDİR”
Defne Naz Merter’i muayene eden Prof.Dr. Cengiz Kuday, bel ağrısının Türkiye ve dünyada çok yaygın olduğunu kaydederek, “Bel ağrısı toplumumuzda değil, dünya toplumunda yüzde 80 herkesin beli bir devrede ağrır. Beli ağrımayan kişiye anormal denir. Hatta o kadar ki bel ağrısı her sene ABD’de devlete 50 milyar dolara mal olur. Çoğunlukla da bel ağrılarının sebebi bel fıtığı değildir. Çok azı, yüzde ikisi bel fıtığıdır. Bunların da çok azı cerrahiye ihtiyaç gösterebilir” diye konuştu.
“ISINMADAN SPOR YAPMAK SAKINCALI”
Prof.Dr. Kuday, bel fıtığının 30-50 yaş aralığında sık görüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Amerika’da her yıl 13 bin 600 çocuk değişik bel ağrıları nedeni ile doktora gidiyor. Bunların pek çoğu ağır çanta taşımak, ağır spor yapmaktan kaynaklanan bel ağrılarıdır. Bunların pek azı bel fıtığı oluyor. Bel fıtığı olabilmesi için bir takım hazırlayıcı faktörler var. Bunlardan en önemlisi yaşlılıktır. Çocuklarda çok nadir de olsa karşılaşıyoruz. Defne Naz, muhakkak ağır bir şey kaldırmıştır ya da voleybol oynuyormuş, ters bir hareket yapmış olabilir, onun dışında olmaz. Isınmadan spor yapmak sakıncalı. Ayrıca ağır çanta taşımak sakıncalı."
“BU YAŞTA OLUR MU OLUR”
Cengiz Kuday, bel fıtığı olan herkesi ameliyat etmediklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Filmde fıtık görsem de hastaların şikayetlerine göre hareket ediyoruz. Hastaya iki hafta yatak istirahati veriyoruz. Eğer geçmezse 6 haftaya uzatıyoruz. Bunlara rağmen geçmiyorsa o zaman ameliyat ediyoruz. Defne’nin durumu ameliyat olma kriterlerine uyuyor. Bu yaşta olur mu, olur. Bu yaşta az da olsa yapıyoruz. Senede 200 ameliyat yapıyorum, 10 senede bu yaş grubunda 2-3 tane rastlamışızdır.”
Prof.Dr. Cengiz Kuday, Defne Naz’ın tedavi olduktan sonra spora devam edebileceğini belirtti.