İşkur Müdürleri Vali Güzeloğlu’nu Ziyaret Etti

İşkur Müdürleri Vali Güzeloğlu’nu Ziyaret Etti

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, eğitim ile piyasanın talebi arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, “Piyasa talebine bağlı kalmaksızın ne kadar üniversite ne kadar okul açarsanız açın talebi olmayan bir eğitimin sonrasında istihdam olmuyor. Sorun da burada başlıyor” dedi.
Mersin Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) ‘Mersin İnsan Kaynakları Grubu’ tarafından düzenlenen “İnsan Kaynakları Zirvesi”ne katılmak üzere Mersin’e gelen İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan ile 30 büyükşehrin İŞKUR İl Müdürleri, Vali Güzeloğlu’nu makamında ziyaret etti. Valilik konferans salonunda gerçekleşen ziyarette konuşan Güzeloğlu, istihdam piyasasının ekonominin ayrılmaz bir alanı olduğunu kaydetti. Güzeloğlu, “İstihdam ekonomiye dayalı, onunla ilişkili en anlamlı ve değerli bir alandır. Bunun yönetilmesi de aynı şekilde çok önemlidir. Sizler kurumsal kimliğinizle illerinizde bunu yöneten ve yönlendiren çok önemli sorumluluk taşıyan arkadaşlarımızsınız. Bu açıdan ortaya koyduğunuz çabalara teşekkür ederken, bundan sonraki süreçte de daha artan bir heyecanla meseleye yaklaşımlarınızı bekliyoruz” dedi.
Mersin’de göreve başladığında istediği temel değerler ve göstergelerin başında istihdam piyasasının ve işsizlik rakamlarının geldiğini aktaran Güzeloğlu, “Türkiye’nin standartlarla belirlenmiş istatistiki bölgeler sınıflandırılmasında Mersin ile Adana aynı bölgede yer alıyor. TR 62 diye geçen bölgenin aslında hem fırsatların hem de buna bağlı yönetilmesi gereken sorunların olduğu bir bölgedir. Bu bölge Türkiye’nin yatay kalkınması adına kullanılması kesin zorunlu olan ve jeostratejik önemiyle her geçen gün öne çıkan bir bölgedir” diye konuştu.
“MERSİN, DÜNYA TİCARETİNİN BAĞLANTI ÜSSÜ OLMA YOLUNDA KENDİNİ GÖSTERİYOR”
Çukurova bölgesinin bu anlamda çok daha farklı ve çok daha stratejik üstünlüklere sahip olduğunu belirten Güzeloğlu, “Artan ve yoğunlaşan dünya ticaretinin özellikle bilinenin dışında dünyada yeni büyük ticaret alanları ve yeni büyük gelişimi tetikleyen kalkınmış ve kalkınma yolundaki ülke grupları öne çıktı. Özellikle de bizle başlayan Asya’ya doğru açılım noktasında müthiş pazar konumunda olan Rusya, Hindistan ve Çin bu anlamda domine eden ülkeler. Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu’yu da katarsak tüm bu coğrafyada artan tüketim talepleri karşısında dünya ticareti açısından transferi ve bağlantı üssü olarak bir merkez arayışı var. İşte bu noktada da gerek güvenlik gerek erişebilirlik ve gerekse de stratejik konum nedeniyle Mersin ve Mersin Limanı çok açık ve net bir şekilde kendini gösteriyor. Mersin Limanı’nın 2010 ve 2015 perspektifinde transhipment dediğimiz transit ticaret oranı Mersin Limanı’nda şu anda 5 yıl öncesine göre en az 20 kat artış gösterdi” ifadelerini kullandı.
İŞKUR il müdürlerinin, insan ve istihdam piyasası kapsamında insanın eğitim süreci dahil meselenin başındaki başat aktör ve faktör olmaları gerektiğinin altını çizen Güzeloğlu, şunları söyledi: “İnsan iş ve istihdam için eğitim alıyor. Buradaki isabet derecesi de tabi ki de piyasanın talebine bağlı. Piyasa talebine bağlı kalmaksızın ne kadar üniversite ne kadar okul açarsanız açın talebi olmayan bir eğitimin sonrasında istihdam olmuyor. Sorun da burada başlıyor. Bugün eğitim aldığı alanda çalışan ve çalışmayan oranına bir bakın, buradaki öngörünün ne kadar yetersiz ve eksik olduğunu görürsünüz.”
Mersin’in geçen yılki dış ticaret toplamının 26 milyar dolar olduğu bilgisini veren Güzeloğlu, açık ara İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük ihracat ve lojistik merkezi olduğunu vurguladı. Bunu yönetecek insan ve istihdam açısından yetişmiş eleman arayışı olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Talep ile arz arasındaki açığı kapatamazsak 2023 hedeflemesine ulaşamayız. Üniversitelerde buna yönelik bölümleri açmamız ve çoğaltmamız gerekiyor. Uygulamalı eğitimleri de bizzat üretim merkezlerinin içerisinde yapmamız gerekiyor. Biz bunu Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi içerisinde teknik ve endüstri meslek lisesi kazandırarak yaptık. Çocuklar mutlu, sanayici mutlu. Biz bu sene ilk mezunlarımızı verdik. İnanın çocukların çoğu üniversiteye gitmiyor. Yaklaşık 3 bin 500 lira maaşla okulu bitirir bitirmez işe başlıyorlar.”
Mersin’de göreve başladığında ilk sene için 5 bin istihdam hedefi koyduğunu dile getiren Güzeloğlu, “Bir yılda 7 bin 200 doğrudan istihdama ulaştık. 2011-2012 yılında istihdam artışında Türkiye birincisi olduk. Ondan sonra Akdeniz Oyunları Mersin’e geldi. Başarısı bir yana asıl istihdam artışını da berberinde getirdi” diye konuştu.
İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan ise Mersin İnsan Kaynakları Grubu’nun kurulmasında vermiş olduğu desteklerden ötürü Vali Güzeloğlu’na teşekkür etti. İnsan kaynaklarına yatırım yapan firmaların rekabette bir adım önde bulunduğuna dikkat çeken Özkan, yaptıkları hizmetler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu da iki gün süren (İnsan Kaynakları Zirvesi” kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında bilgi verdi.