İslam Kalkınma Bankası'ndan 10 milyon dolarlık yatırım

İslam Kalkınma Bankası'ndan 10 milyon dolarlık yatırım

Halka arzların 2014 yılının son çeyreğinde çok ciddi bir şekilde hareketlendiğini ifade eden Turhan, İslam Kalkınma Bankası’nın ise ihraç etmiş olduğu 10 milyar dolarlık sukukları Borsa İstanbul’da kota edeceğinin müjdesini verdi. Turhan, “İslam Kalkınma Bankası, İslam iş birliği örgütüne üye ülkelerin kurdukları uluslararası finansal bir kuruluş. Merkezi Cidde’de ve Türkiye’nin hazinesinin de ortaklarından olan bir yatırım ve kalkınma bankasıdır. 3A reytingine sahip olan İslam Kalkınma Bankası ile vardığımız mutabakatı bugün sermaye piyasaları kuru da onayladı. İnşallah, İslam kalkınma bankası ihraç etmiş olduğu 10 milyar dolarlık sukukları Borsa İstanbul’da kota edecek. Londra’da ihracı gerçekleşmiş bu faizsiz borçlanma araçları Borsa İstanbul’da alınıp satılacak. Bu Türkiye ve İstanbul’un Uluslararası bir finans merkezi olması açısından da büyük bir gelişme” diye konuştu.

Halka arzların 2014 yılının son çeyreğinde çok ciddi bir şekilde hareketlendiğine dikkat çeken Turhan, “2014 yılının başlarında küçük halka arzlar oluyordu fakat son çeyrekte çok ciddi bir hareketlenme görüyoruz. Yakın zamanda büyük bir sigorta şirketi halka arzını gerçekleştirecek. Büyük bir banka ise sermaye artırımına gidecek. Bunlar oldukça külliyetli miktarlar ve buna benzer sene sonuna doğru beklediğimiz halka arzlar da var. Bu hisse senedi piyasasında böyle olmakla birlikte birde borçlanma araçlar piyasası var. Oradaki halka arzlara bakacak olursak çok hızlı ilerlemeler görüyoruz. Yani hisse senetlerinden farklı olarak özel sektör tahvillerinde ve sukuklarda büyük bir ivmelenme var” dedi.

“2015 YILINDAN UMUTLUYUM”

Beklenen ve bilinen şeylerin hiçbir zaman korkutmaması gerektiğini belirten Turhan, “Amerikan Merkez Bankası’nın parasal genişlemesini sonlandırdığı artık herkesin biliyor. 2015 yılının ikinci yarısında bir miktar faiz artırımı olmasını herkes bekliyor. Bekledikleriniz hiçbir zaman beklenmedik sonuçlar ortaya çıkarmaz. Ama beklemediğiniz şoklar beklenmeyen sonuçları ortaya çıkarır. Dolayısı ile 2015 yılı için bence karamsar olmayı gerektirecek hiçbir şey yok. Ayrıca Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleşen bir miktar parasal sıkılaşma Avrupa Birliği’nin, Avrupa Merkez Bankası’nın ve Japon Merkez Bankası’nın aldıkları kararlarla aslında şimdiden dengelenmiş oldu. Amerika’da parasal sıkılaşmanın başlıyor olmasının dünyada başta petrol fiyatları üzerinde yaptığı aşağı yönlü etki, Türkiye gibi ithalatçı ülkeler açısında son derece olumludur. Aslında 2015 yılı için benim beklentim Türkiye açısından çok olumlu olacaktır. Önümüzdeki yıl enflasyonunda bizim orta vadeli hedefimiz olan yüzde 5 seviyeye gelecektir” diye konuştu.