İsrail ordusu kendi askerini öldürdü!

İsrail ordusu kendi askerini öldürdü!
İsrail’in son Gazze operasyonunda İsrail ordusu askeri Hadar Goldin’i öldürdüğü iddia edildi.

İsrail’in Koruyucu Hat operasyonu devam ederken 1 Ağustos’ta Hamas tarafından pusuya düşürülen biri binbaşı 3 askerden ikisi hayatını kaybetmiş, asteğmen Hadar Goldin ise kaçırılmıştı. O dönemde hemen akıllara Hamas’ın 2006’da kaçırıp 2011’de 1027 Filistinli mahkumun salıverilmesi karşılığında serbest bıraktığı İsrailli onbaşı Gilat Şalit gelmişti. Savunma Bakanı Moşe Ya’alon’un yeğeni olan askerin daha sonra öldüğü açıklanmıştı. O dönemde İsrail ordusunun 1986’dan beri yürürlükte olan Hannibal Protokolü’nü uygulayarak kendi arkadaşlarını öldürdüğü iddiası ortaya atılmış ancak bu hiçbir zaman doğrulanmamıştı. Bu protokol, bir askerin kaçırılması durumunda askerin canına zarar geleceği bilinse de İsrail devletini teröristlerle müzakere edecek bir duruma düşürmemek için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını öngörüyor. Yani kısacası, bir asker kaçırılırsa ve onu kurtarmak mümkün değilse kaçıranlarla birlikte öldürülmesine yetki veriliyor. İşte bu protokolün Goldin için de uygulandığı İsrailli haber sitesi Ynet’e sızan telsiz konuşmalarıyla da doğrulandı.

‘Geri zekalılar, moronlar’

Kayıtlarda Goldin’in bağlı olduğu Givati Tugayı’nın komutan Albay Ofer Winter ve Albay Eli Gino’nun Refah’ta olayın yaşandığı bölgede bulunan askerlerle yaptığı telsiz görüşmeleri yer alıyor. Komutanlar askerin kaçırılmasının ardından Goldin’in sürüklendiği belirtilen bir Hamas tünelinin bombalanması emrini veriyor. Bu tünel, Refah’ın merkezindeki bir caminin altından geçtiği için bombardımanda cami çevresinde sivil Filistinliler de hedef oluyor. Filistin yönetiminin iddiasına göre bombalar 130-150 masum sivilin hayatını kaybetmesine yol açıyor. Telsiz konuşmasında Albay Gino’nun, ‘Moronlar! Ateşi kesin dedim size. Geri zekalılar gibi hareket ediyorsunuz! Birbirinizi öldüreceksiniz’ dediği duyuluyor.

İsrail ordusu ses kayıtlarını sızdıranı arıyor

Kayıtların yayınlanmasının ardından iki komutanın askeri polis tarafından soruşturmaya tabi tutulması ihtimali gündeme geldi. İsrail’in ‘Kara Cuma’ diye nitelendirdiği olayın ses kayıtlarının sızmasına İsrail ordusu sert tepki gösterdi. Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, ‘Bu bir reality şov değil. Biz de bu işi rating için yapmıyoruz. Bu kayıtların sızması kabul edilemez bir durum’ dedi. Ordunun sızıntının kaynağını belirlemek için soruşturma başlattığı açıklandı.