İsrailli vekillere Mescid-i Aksa'ya giriş yasağı

İsrailli vekillere Mescid-i Aksa'ya giriş yasağı

İsrail işgal güçlerini İsrail Meclisi (Knesset) üyelerinin Mescid-i Aksa'ya girişini yasakladığı bildirildi.
İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, polis şefi Bentzi Sao, dün Knesset Başkanı Yuli Edelstein'e gönderdiği mektupta, ikinci bir emre kadar Knesset üyelerinin tamamına Mescid-i Aksa'ya girmeyi yasaklama kararı aldığını duyurdu.
Mektupta, Knesset üyelerinin bu zamanda girişlerinin yasaklanması kararının Mescid-i Aksa'daki gerginliği durduracağını savunan Sao, "İsrail hükümetinin hukuk danışmanının görüş desteği ve yetkilerime dayanarak Knesset üyelerinin ikinci bir emre kadar Mescid-i Aksa'ya girişlerini yasaklama kararı aldık" ifadesini kullandı.

Yahudiler için yılbaşı olarak kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle aşırı siyonist çizgideki yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde 13 Eylül'de Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale edilmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.
İsrail askerleri postallarıyla 15 Eylül Salı sabahı, Mescid-i Aksa'nın etrafı camekanla çevrili minberin yakınına kadar girmiş ve çatısına çıkmıştı.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri tepki çekerken, Filistinli siyasetçi ve uzmanlar, İsrail'in artan ihlallerinin asıl hedefinin Mescid-i Aksa Külliyesi'nin mevcut hukuki statüsünü değiştirmek ve burayı "Yahudiler ile Müslümanlar arasında bölmek" olduğunu savunuyor.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Külliyesi, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Siyonist yerleşimciler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu külliye sahasının altında, Hazreti Süleyman mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla kazı çalışmaları yapıyor.

Aşırı sağcı siyonist yerleşimciler ve İsrailli yetkililer, zaman zaman Mescid-i Aksa Külliyesi içindeki avlu ya da binalara girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.