İstanbul -Bursa arası kısaldı fakat cep yakıyor!

İstanbul -Bursa arası kısaldı fakat cep yakıyor!

Hürriyet'ten Sefer Levent'in haberine göre, Mercek altına aldığım güzergah İstanbul ve çevresinde yapılan yeni yolları ve köprüleri kıyaslıyor. Tek tek köprülerden ve yollardan geçişler, hem zaman hem de maliyet açısından çokça yazıldı, çizildi, konuşuldu ama ben olayı bir bütün olarak ele aldım. Aynen binlerce otomobil ve kamyonun yaptığı gibi Mahmutbey'den çıktım yola Gemlik'e kadar gittim. Maliyet ve zaman açısından size kılavuz olabilecek bilgilerle geri döndüm.
AMACIM NEYDİ? 
Son dönemde yol ve köprülere müthiş yatırımlar yapıldı. Elbette bu yatırımların bir maliyeti var. Tabii bu maliyet dönüp dolaşıp sonuçta vatandaşa da yansıyor. Acaba İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçip sonrasında Osman Gazi Köprüsü'ne ulaşmanın oradan yeni yapılan otobanı kullanıp Gemlik'e kadar gitmenin maliyeti tam olarak kaç liraydı. Bu yolculuk ne kadar sürüyordu? Kıyaslama yapmak için eski usullerle geri dönsem kıyaslama açısından nasıl bir tablo ortaya çıkardı.
GİDİŞ YENİ YOLLARLA 
Çarşamba günü saat 08.25'te Mahmutbey viyadüğünden beni Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne ulaştıracak yeni otobana girdim. İstoç Gişesiz Geçiş bölgesinde aracımdaki HGS havadan okundu böylece sayaç da işlemeye başladı. Yol deyim yerindeyse bomboştu. Otobanlarda en fazla 120 km hızla gidebiliyorsunuz. Ben aracımı ortalama 100 km hız ile kullanmaya çalıştım.
Ormanların içinden geçip yeni köprüye ulaşmam yaklaşık 18 dakika sürdü. Anadoluyakasında da yine bu yolun devamı otobanı kullanıp Paşaköy gişelerinden çıkış yaptım. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiş ücreti olan 9.90 TL dahil İstoç-Paşaköyarası için işletmeci ICA şirketine ödediğim ücret 37.30 TL oldu. Yeni otobandan sonra Kurna yolu üzerinden Kurtköy gişelerine ulaşıp TEM otoyoluna çıktım. Hedefimde bu kez Osman Gazi köprüsü vardı. TEM'i Gebze'de terk ettim. TEM'de bu kısa yolculuğun bedeli olarak Karayolları'na 2.5 TL ödemiş oldum. Körfezi geçmek üzere yeni köprünün yoluna girdim. Yine HGS'mi havadan okuma yöntemiyle yeni bir sayaç işlemeye başladı.

Osman Gazi Köprüsünü çok rahat geçtim. Köprü üzerinde 10 araç ancak vardı. Köprünün hemen bitiminde gişelere ulaştım. HGS gişesine girdim. Tabelada köprü geçiş ücreti olan 88.75 TL yazıyordu. Ardından beni Gemlik gişelerine kadar götürecek yeni otobandan yoluma devam ettim. Yıllardır Yalova-Süpürgelik üzerinden geçtiğimiz, özellikle kış şartlarında bizi hayli uğraştıran bu güzergahı nasıl kat ettiğimi anlamadım bile. Süpürgelik'i yerin altından bir tünelle geçmek zaten işin önemli bir kısmını halletmişti. Ama tabii ki bu yolculuğu da bir bedeli vardı. Gemlik gişelerine HGS'den 9.75 TL bırakıp çıktım.
Böylece Gebze'den girip köprüden geçip Gemlik'e ulaşmak için işletmeci Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.'ye 98.5 TL ödemiş oldum. Gemlik merkezine vardığımda saat 10.40 olmuştu. 171 km'lik yolculuğumu 2 saat 15 dakikada noktaladım. Sadece yolun TEM bölümündeki bakım çalışmaları, gişelerden giriş çıkış, bağlantılar nedeniyle hızımı düşürmek zorunda kalmıştım. Ancak etabın tamamını ortalama 92 km hız ile tamamladığımı belirtmeliyim.