İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’DEN LODOS RAPORU

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’DEN LODOS RAPORU

İstanbul’u etkisi altına alan yağış ve lodos fırtınası etkisini kaybetmeye başladı. Lodos’un ve yağışların etkili olduğu günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) ekipleri 4 günde 297 çatı uçması, 229 ağaç devrilmesi başta olmak üzere sular altında kalan 97 araca müdahale etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri lodos yüzünden meydana gelen olaylarda, ihbarlar doğrultusunda olaylara müdahale etti. İBB tarafından yapılan yazılı açıklamada olumsuz hava koşullarının etkili olduğu 4 günün raporu paylaşıldı. Yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’a dört günde ortalama metrekareye 50 kg yağış düştüğü. rüzgarın hızı ise saatte 88 Km’ye çıktığı vurgulanırken, lodos fırtınasının etkisiyle özellikle sahil kesimlerinde deniz taşması nedeniyle yollarda göllenme meydana geldiği belirtildi. İBB tarafından yapılan yazılı açıklamanın devamında:
"Dalga boyu yer yer 7 metreye ulaştığı, Zeytinburnu, Pendik, Kartal sahillerinde, Ahtapot, Kocayusuf, Hızır Güç (afet müdahale aracı) ile sulardan etkilenen vatandaşlar ve araçlar kurtarıldı. Çatı uçması, ağaç devrilmesi ve çeşitli parçaların rüzgardan devrilmesi olaylarını müdahale edildi.
Dört günde, çatı uçması 297, ağaç devrilmesi 229, tehlikeli arz eden parça (tabela, direk vb) 450 olaya müdahale edilirken, (Pendik, Kartal, Kadıköy, Zeytinburnu sahillerinde sulardan etkilenen 97 araç çekildi.
Silivri Çanta deresinin taşması sonucu Çanta Sanayi sitesinde bazı iş yerlerini su bastı. İtfaiye Ahtapot su tahliyesi yaptı. Mahsur kalan 500 işçi güvenli bölgeye taşındı. İSKİ ve Yol Bakım ekipleri tarafından su tahliye çalışmalarına koordineli olarak destek oldu.
Büyükçekmece Mimarsinan Köprüsü çıkışı, Silivri istikameti kuzey yol köprü çıkışında (sol iki şeritte) asfaltın altında oyulma meydana geldi. Trafik akışı köprü girişinde bariyerler kesilerek güney yoldan gidiş ve geliş olarak kontrollü biçimde sağlandı. Yol Bakım ekipleri tarafından gece boyu çalışması sonucu sabah 05.00 itibari ile trafiğe açıldı.
Şiddetli rüzgar nedeniyle denizde oluşan yüksek dalgaların yola taşması sonucu Avrupa yakasında Zeytinburnu sahili, Anadolu yakasında ise Kartal, Pendik ve Suadiye sahil yollarında su baskınları meydana geldi. Bütün yollarda gece boyunca temizlik çalışmaları yapılarak molozlar toplandı ve sabah 08.00 itibari ile yollar trafiğe açıldı.
Şile Yeşil Vadi Köyünde orman yangını çıktı. İtfaiye, Orman ve ilçe belediyesi ekiplerinin müdahalesi yangın söndürüldü.
Cuma akşam saatlerinden itibaren kuvvetli fırtına nedeniyle Şehir Hatları ile İstanbul Deniz Otobüsü (İDO) iç hat, dış hat ve arabalı vapur seferlerinde zaman zaman aksamalar ve iptaller oldu" denildi.