İşte Bursa'nın yeni Emniyet Müdürü

İşte Bursa'nın yeni Emniyet Müdürü

Resmi Gazete'de yayımlanan İçişleri Bakanlığı kararnamesi ile 22 ilin emniyet müdürü değişirken, Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne Selami Yıldız'ın yerine Adana Emniyet Müdürü Osman Ak getirildi.

Selami Yıldız ise Adana Emniyet Müdürlüğüne getirildi.

OSMAN AK KİMDİR?

EMNİYETTE FETÖ'YÜ 19 YIL ÖNCE ORTAYA ÇIKARDI

İstihbarattan Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Osman Ak, 1998 yılında Türkiye genelinde birçok ilde görevli çok sayıda emniyet mensubu hakkında "Fetullahçılar (Işık Tarikatı Mensubu)" diye rapor hazırlamış, 9 Şubat 1984-26 Şubat 1988 dönemi arasında Zonguldak Valisi olarak da görev yapan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Saim Çotur tarafından savunması istenmişti.

CEMAAT RAPORU NEDENİYLE AKTİF GÖREV ALAMADI

Osman Ak için dönüm noktası, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatı ile Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ve ekibinin, teşkilat içindeki Cemaat yapılanmasının araştırılması ile görevlendirilmesi oldu. 1998'deki bu çalışmada onlarca polis şefi, Cemaat'le bağlantılı olarak rapor edildi. Rapor dışarı sızınca kıyamet koptu. Saral ve Ak'ın ekibi için bundan sonra her şey tersine döndü. Bir yandan rapor tartışılırken, aynı anda Ankara Emniyeti'nde Osman Ak'a bağlı istihbaratçıların 8'inci katta özel bir büro oluşturarak başta Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere birçok kurum ile sivil toplum kuruluşları, gazeteciler, hakim ve savcılarla birlikte 963 kişiyi dinledikleri iddia edildi. "Telekulak skandalı" olarak basına yansıyan bu olaydan sonra Cevdet Saral, Osman Ak ve onlarca polis şefi, Ankara Emniyeti'nden uzaklaştırıldı.

Haklarında açılan dava ise yıllar sonra beraatla sonuçlandı. Ancak Yargıtay, bu beraat kararını bozdu. Bazı yasal düzenlemelerin ardından yargılama durduruldu. Telekulak davasında iddianameyi hazırlayan dönemin savcısı Nuh Mete Yüksel, emekli olduktan sonra yazdığı kitapta oyuna geldiğini belirterek, Cevdet Saral ve Osman Ak'tan özür diledi.

"HAŞHAŞİ" BENZETMESİNİ KULLANAN İLK KİŞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paralel yapılanmaya dönük kullandığı "Haşhaşi" benzetmesini de yıllar önce Osman Ak yapmıştı. Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 2001 yılında görülen Fetullah Gülen davasında tanık olarak dinlenen Ak, Cemaat yapılanmasının silahlı bir örgüt olduğunu savunarak, "Devlet içindeki yapılanma, Hasan Sabbah'ın 'Haşhaşi' isimli örgütlenmesine benzemektedir" demişti.

Ak, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından tam 15 yıl aradan sonra Zonguldak Emniyet Müdürü olarak atandı.25/10/2016 tarihli kararname ile de Adana İl Emniyet Müdürü oldu.