İşte dolandırıcıların yeni taktikleri...

İşte dolandırıcıların yeni taktikleri...

Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, telefon dolandırıcıların artık yeni yöntemler kullandığını, eskiden olduğu gibi kendilerini polis ya da savcı olarak tanıtmak yerine çeşitli ödüller kazandıklarını söyleyerek insanları kandırdıklarını ifade etti. İl Emniyet Müdürü Ceren, yine dolandırıcıların parayı banka hesap numarası yerine artık elden almayı tercih ettiklerini kaydetti.

Polisin suça karşı başlattığı önleyici bilgilendirme çalışmalarına karşı dolandırıcılar yeni taktikler geliştirdi. Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, yöntemi seçen kişilerin çok profesyonel çalıştığını belirterek mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. 2014'te Manisa merkezinde 35 telefon dolandırıcılığı olayının yaşandığını kaydeden Ceren, 14 kişinin de yakalandığını açıkladı. Ceren, 2015'in ilk 7 ayında ise 22 telefon dolandırıcılığı olayında 4 kişinin yakalandığını söyledi.



"ARTIK PARALARI ELDEN ALIYORLAR"

Dolandırıcıların önceden banka üzerinden paralarını aldığını ancak son zamanlarda taktik değiştirdiğini kaydeden Ceren, dolandırıcıların ülke genelinde ekipler kurduklarını ifade etti. Ceren, "Eskiden direk para gönderme olayı çoktu. Şimdi ise bölge bölge ekipler kurmuşlar. Parayı belli bir yere bıraktırıyorlar. Sonra o ildeki elemanlarına parayı aldırıyorlar. Bazen aradıklarında ilde adamları yoksa beğenmeyip kapatabiliyorlar" dedi.



POLİS-SAVCI METODU DEMODE OLDU

Telefon dolandırıcılarının insan psikolojisini çok iyi bildiğini ve çok inandırıcı konuştuklarını dile getiren Ceren, "Çok kez vatandaşlarımıza mesaj yolladık. Kendini polis asker savcı olarak tanıtanlara inanmayın dedik. Ancak dolandırıcılar çok profesyonel çalışıyorlar. Taktikleri devamlı değiştiriyorlar. Polis asker demode oldu. Sağlık veya araç sigortası diyor. Banka soygunu diyor. Saat ya da para puan kazandınız diyorlar. Sizin şifrenizi numaranızı almaya çalışıyorlar" diye konuştu

"BİR KANUN BOŞLUĞU VAR"

Yetki konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Ceren, "Sanıkların çoğu il dışında oturuyor. Yetki konusunda bazı sıkıntılar oluyor. Bir kanun boşluğu var. Basit dolandırıcılık olarak yorumlayanlar var. Bana göre tam profesyonel dolandırıcılıktır. Net bir kanun çıkarılacak. Telefon dolandırıcılığı nitelikli dolandırıcılıktır diyecekler. Organize suç kapsamına koymak gerekiyor. Polise dinleme, takip çalışma yapma kararı verecekler" dedi. Ceren, dolandırıcıların telefon bayileri aracılığıyla çok fazla hat alındığını ve başkalarının adına çıkarılan bu hatlarla suçu gerçekleştirdiklerini belirtti. Ceren, telefon operatörlerinin bunun önüne geçmesi için çalışma yapması gerektiğini söyledi.