İşte dolarda son durum

İşte dolarda son durum

Cuma günü akşam 18.30 saatlerinde 2.89 civarında işlem gören dolar/TL haftasonu illikit işlemlerde 3.0514 seviyesine kadar yükseldikten sonra dün günü 2.97 civarında tamamladı. Kur bugün saat 0903'te ise güne 2.9756/2.9770 seviyesinde başladı.

Cuma günü akşam 18.30 saatlerinde 3.05 civarında işlem gören sepet bazında TL haftasonu illikit işlemlerde 3.2088 seviyesine kadar yükseldikten sonra dün günü 3.13 civarında tamamladı. Kur bu sabah aynı saatte 3.1337/3.1360 seviyesinde işlem gördü.

Moody's Türkiye'yi not indirimi için gözden geçirmeye aldı
Moody's Türkiye'yi not indirimi için gözden geçirmeye aldı
HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci, bu sabah geçtiği notta, "Moody's'in Türkiye'yi not indirimi için izlemeye aldığı haberi mevcut havayı biraz daha bozabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Keresteci, "Gece saatlerinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten gelen haberler piyasa görünümünde biraz daha bozulmaya yol açabilecek cinsten... Moody's, Türkiye'nin yatırım yapılabilir düzeyde olan kredi notunu çöp (junk) seviyesine çekmek üzere izlemeye aldığını açıkladı. Moody's'in bu yönde bir adım atması durumunda Türkiye, prosedürlere göre yatırım yapılabilir ülke özelliğini kaybedecek. Moody's, vereceği kararda üç kaygısını değerlendireceğini bildirdi: a) İç talepteki yavaşlamanın sürmesi ve önümüzdeki 2-3 yıl için ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olması; b) Politika tahmin edilebilirliği ve verimliliğinin yavaşlaması ve politikalarda durgunluğun artması; c) Dış likiditeye erişimin azalması. Bu değerlendirmesinde olumsuz sonuca varması halinde Moody's'in yakın bir gelecekte Türkiye'nin Baa3 olan notunu indirmesi beklenebilir. Bu arada, Türkiye'nin kredi notu görünümünün negatif olduğunu ve uzun süredir bu seviyede tutulduğunu da not düşmekte yarar var" diye devam etti.

PİYASALARDA BUGÜN SAKİNLİK BEKLENİYOR

Kur, faiz, eurobond getirileri ve CDS'ler Cuma gecesi gerçekleşen darbe girişiminin yatırımcı güveninde yarattığı zedelenmenin etkisiyle dün 2008 yılından beri en sert günlük yükselişini yaşaması ardından piyasalarda bugün bir miktar daha sakinleme bekleniyor.

Bankacılar siyasi gelişmelerin yakından takip edileceğini belirtirken, yabancı yatırımcıların satış baskısının hafta boyunca devam edebilme olasılığının bulunmakla birlikte piyasalarda dün yaşanan sert satış baskının bugün daha sakin bir seyre bırakması öngörülüyor.

Özellikle lokal yatırımcıların döviz satışlarının bugün yabancıların satışlarının azalması halinde piyasaya destek olacak bir unsur olabileceğini belirten bankacılar siyasi gelişmelerin ve TCMB faiz kararının yakından izleneceğini belirttiler.

PPK BEKLENİYOR

Bankacılar bugünün en önemli konusunun ise Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, Cuma günü gerçekleşen darbe girişiminin ardından biraz daha temkinli bir duruş sergileyerek koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim yapılması öngörülüyor.

Reuters'ın 19 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre sekiz katılımcı koridorun üst bandında 25 baz puan, altı katılımcı 50 baz puan indirim beklerken, beş katılımcı ise sabit tutmasını bekliyor. Katılımcıların tamamı ise politika faizi ve koridorun alt bandının sabit kalacağını öngörüyor.

Cuma günü yayınlanan Reuters anketine katılan 18 kurumun 13'ü 50 baz puan, beşi ise 25 baz puan olmak üzere tamamı koridorun üst bandında indirim öngörüyordu. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizin sabit tutulmasını, iki katılımcı ise koridorun alt bandında 25 baz puanlık indirim bekliyordu.

SERT DEĞER KAYIPLARI


Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi 12 günün zirvesine yükselirken gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz yaklaşık 70 baz puana kadar yükselmişti.

Türkiye'nin 2024 vadeli eurobondlarının getirisi ise 15 baz puan yükselişle 2 haftanın zirvesini test etti.

TL her ne kadar illikit işlemlerde yaşadığı değer kaybının bir bölümünü darbe girişiminin başarısız olmasıyla geri verse de piyasanın son olarak likit işlem gördüğü Cuma günü akşam saatlerinde sert değer kayıpları devam ediyor.

Bu verilere göre TL ilk aşamada dolar karşısında darbe girişiminin etkisiyle yüzde 5'e kadar değer kaybetti. Dün itibarıyla Cuma gününe göre değer kayıpları yüzde 3 civarında tamamladı.

TAHVİLDE SON DURUM


Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.02, valörde son işlemde yüzde 9.09 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.56 seviyesinden kapanırken valörde son işlem yüzde 9.73 oldu.

Yeni iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 tahvilde ise ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.89 seviyende günü tamamladı.