İşte Marmara'yı vuran fırtınanın nedeni!

İşte Marmara'yı vuran fırtınanın nedeni!

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası, son günlerde Türkiye’yi etkisi altına alan fırtınanın “karakter değiştiren hava kütlelerinden” kaynaklandığını açıkladı.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, son zamanlarda yaşanan olumsuz hava koşullarını iklim değişikliğine bağlamanın yanlış olduğunu savunarak, “Bu gerekçeyle toplumu galeyana getirecek senaryolardan uzak durmak gerekiyor” dedi. Kuzey Amerika ve Avrupa’da şiddetli soğukların etkili olduğunu söyleyen Yağan, Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk dalgasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

SIKI AKIMLARIN ETKİSİNDEYİZ

“Avrupa’daki soğuk dalgasının biz güneyli etkisindeyiz. Güney ve güneybatıdan kuvvetli lodos hadiseleri etki ediyor. Bu zaman zaman Türkiye’de özellikle sonbahar ve ilkbaharda görülen bir durumdur. Ancak bu sene daha erken görüldü, kışa denk geldi. Bunun nedeni kuzey kutup kaynaklı hava kütlesinin biraz daha etkili olmasıdır. Geniş olarak literatürü tarıyoruz. Ancak son zamanlarda yaşananlarla ilgili bir açıklama yok. Ama bütün dünyadaki meteoroloji alemine göre özellikle son 2-3 yıldır kutup kaynaklı hava kütlesi güneyi daha çok etkiliyor. Bu iklim değişikliğinin çok dolaylı bir sonucudur. Avrupa’yı sıkı etkilediği için sıkı şekilde bu akımların etkisinde kaldık.

TOPLUMU GALEYANA GETİRMEYİN

Dünyanın iklimi sürekli değişiyor. Her şeyi iklim değişikliğine bağlayıp toplumu galeyana getirecek senaryolardan uzak durmak gerekiyor. Küresel olarak 2014 yılı sıcak geçti. Bizim korkumuz küresel ısınmanın devam edeceği şeklindedir. Kutuplardaki buzullar daha da azalacak. Bunun dolaylı etkileri oluyor. Kutup soğukları daha güneye iniyor. Dünyadaki hava kütleleri biraz karakterlerini değiştiriyor. Bundan sonra ekvatoryal hava akımının daha kuzeye, kutup kaynaklı akımlarını daha güneye ineceği şüphemiz var. Türkiye’de meteoroloji gittikçe önem kazanıyor.

HAVA KÜTLELERİ ESKİSİ GİBİ DEĞİL

Biz yapılaşmada artık meteorolojiyi kullanmak zorundayız. Şehirleşmede meteoroloji bilimini imar kanunlarına yerleştirmeliyiz. Hava kütleleri eskisi gibi davranmıyor. Bir fırtına 10 kişiyi öldürebiliyor. Meteorolojik kaynaklı doğal afetlerden zarar görenlerin sayısı günden güne artıyor. Meteorolojiye göre binaları yapmanız gerekiyor.”