İşte MHP’nin 4 maddelik kırmızı çizgisi

İşte MHP’nin 4 maddelik kırmızı çizgisi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında Anayasa değişikliği çalışmalarının yeniden başlatılması konusunda uzlaşma sağlanmasının ardından, gözler Davutoğlu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesine çevrildi.

Geçtiğimiz dönem Anayasa üzerinde çalışan Uzlaşma Komisyonu’nda MHP’nin teknik ekibinde yer alan, bu dönem de milletvekili seçilerek TBMM Anayasa Komisyonu üyesi olan MHP afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, partilerinin Anayasa değişikliği konusundaki “kırmızı çizgileri” ne ilişkin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliğinden yana olduklarını, ancak ilk 4 maddeye dokunulmaması gerektiğini ve başkanlık sistemi önerisine de karşı olduklarını belirten Parsak, şöyle konuştu:

YENİ ANAYASA DEĞİL:
Yeni Anayasa’yı, kavram olarak kabul etmiyoruz. Bize göre Anayasa’mız eksik, aksak, yanlış yönlere sahip. Bundan dolayı değiştirilmeye ihtiyaç duyuluyor. Pek çok maddesinde önemli değişiklikler oldu. Milletin menfaatlerine aykırı olmayan Anayasa değişikliği çalışmalarına, ihtiyaç olduğunda destek verdik.

UZLAŞMA OLABİLİRDİ:
Anayasalar temel toplumsal sözleşmeler değil midir? Tam mutabakatla çıkması gereken belgeler değil midir? Bundan dolayıdır ki, Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulurken eşit temsil ve tam mutabakat kriterine göre kurulmasını istedik. O dönem öyle kuruldu. AKP, başkanlık sistemi önerisini sunana kadar işler iyi gidiyordu. O yaklaşımla devam edilseydi, o günkü Anayasa komisyonu uzlaşma ile bir metin ortaya çıkarabilirdi.

SEÇİLMİŞ KRALLIK:
Anayasa’nın, uzlaşma prensibine uygun yapılmasını istiyoruz. MHP, “Türk tipi başkanlık” ve “seçilmiş krallık” sistemini kabul etmiyor. HDP’nin, bu pazarlığa davet çıkaran yaklaşımları var.

DOKUNAMAZSINIZ:
“Anayasa’mız 4-4’lük” diyemeyiz. İllaki değiştirilmesi gereken tarafları var. Ama, “Bu Anayasa’yı değiştireceğiz” derken, ilk 4 maddesine dokunamazsınız. Bu çok önemli.