İşte Türkiye'nin şiddet karnesi

İşte Türkiye'nin şiddet karnesi

 Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne yine kırık karneyle girdi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun hazırladığı veriler, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Federasyona ait 'Alo Şiddet Hattı'nı 8 senede, 42 bin 240 kadın arayarak 'yardım' istedi. Federasyonun Emniyet verilerine göre, 2015'in Ocak ayından bu yana 50 kadın aile içi şiddete kurban gitti.

YURT DIŞINDAN BİLE "İMDAT" ÇIĞLIĞI


Yardım talepleri Türkiye ile de sınırlı kalmadı. Almanya, Fransa, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Hollanda, Avustralya, ABD, Suriye, İsviçre, İran, Tunus, İngiltere, İsveç, Romanya, Libya ve Japonya olmak üzere 18 ülkeden de telefonla yardım istendi. Gelen aramalar arasında, eşine şiddet gösteren erkeklerin oranı dudak uçuklattı:

1 Şubat'a kadar 350 saldırgan! 15 Ekim 2007-1 Şubat 2015 arası karnemiz:

- 42 bin 240 kadın şiddet gördüğünü bildirdi.
- Aile içi şiddette maruz kalanlar 20 bin 753.
- Arayan mağdur ve yakını sayısı 15 bin 674.
- Her beş mağdurdan ikisi, fiziksel şiddetten şikâyet ederek arıyor. Bunların yarısına yakın kısmı ise fiziksel şiddetin yanı sıra bir ya da birkaç şiddet türüne maruz kalıyor.

ERKEKLER EVDE YOKKEN ARADILAR

- Her 3 mağdurdan 1'i sözel, duygusal şiddete maruz kaldığını ifade etti.
- Sosyal, ekonomik ya da cinsel şiddetten söz edenlerin oranı yüzde 27'ye dayandı.
- Mağdurların yüzde 4,9'u erkek, yüzde 91,4'ü kadın ve yüzde 3,7'si çocuk.
- Eşinden şiddet görenlerin oranı yüzde 68.
- Arayan saldırgan sayısı 350'yi buldu.
- 2 bin 148 acil vaka geldi ve önemli bir kısmına sığınma sağlanıp ekip gönderildi.
- Mağdurların yüzde 50'si avukatla görüşme yaptı, yüzde 28'i hukuki destek aldı.
- Her 5 kadından 1'ine psikolojik destek.
- Yüzde 20'ye yakın mağdur sığınma istedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ya da ilgili belediye sığınma evlerine yönlendirdi.
- Aramalar saat 10:00-18:00 arasında, erkeklerin evde olmadıkları saatlerde gerçekleşti.

* * *

Şiddet İslam'la neşet etmez

Sudan'da temaslarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kadına şiddeti reva gören her türlü bakış açısının cahiliye düşüncesi olduğunu belirtti. Türkiye'de son günlerde kadınlara yönelik saldırının arttığını belirten Görmez, "Şiddetin İslam'la neşet etmediğini, her kim bunun İslam ile neşet ettiğini iddia ediyorsa, bunun İslam'a yapılmış en büyük iftira olduğunun bilinmesini istiyorum" dedi.

Ayrımcılık biter, gelişim başlar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, kadınların giderek artan bir şekilde gündemin ön sıralarında yer aldığını anımsattı. Çavuşoğlu, kadınların erkeklerle eşit fırsatlara sahip olabilmesi ve ayrımcılığın önlenmesinin, uluslararası toplumun saygın bir üyesi olabilmek ve ülkelerin gelişmişlik seviyelerini ortaya koyabilmek bakımından da en önemli ölçütlerden biri haline geldiğini belirtti.


AKŞAM