İşten ayrılmaların en büyük nedeni!

İşten ayrılmaların en büyük nedeni!

Mavi yaka çalışanların yüzde 30'unun çalışma koşullarından dolayı işten ayrıldığını ortaya koyan araştırma çalışmasına göre, anketin yüzde 24,58'lik payını ise maaş politikası izliyor. Hemen ardından, yüzde 15,44 patronum, yüzde 15,31 kariyer planlarım, yüzde 9,61 iş yerimin uzak olması, yüzde 5,06 iş arkadaşlarım yanıtları yer alıyor. 12 bin 535 mavi yaka ve ara kademe aday üzerinden gerçekleştirilen araştırma çalışmasında mavi yaka çalışanların yüzde 30'unun çalışma koşulları olarak yanıtladıkları ankette, yüzde 24,58 ile maaş, yüzde 15,44 patronum, yüzde 15,31 kariyer planlarım, yüzde 9,61 iş yerimin uzak olması, yüzde 5,06 ile de iş arkadaşlarım şıkları birbirini takip etti. Genelde mal veya hizmet üretimi yapan bir işletmede, sahada veya üretim tezgahı başında birebir emek sarf eden ve zihin gücüne oranla daha fazla beden gücüne dayalı işlerde çalışan mavi yaka adaylar çalışma koşullarından muzdarip. Bu sebeple iş değişikliklerinin en önemli sebeplerinin başında çalışma koşullarının kötü olması geliyor.

MAAŞ İKİNCİ PLANDA

Şirketler açısından bakıldığında gündemini koruyan turn-over problemi ve müşterilerine sağlamış olduğu hizmeti aksatmama noktasında çalışan performansının önemi göze çarpıyor. Ancak çalışanların beklentileri de bu noktada devreye giriyor. Mavi yaka ve orta kademe personelin beklentileri ile şirketin sunduğu imkanlar arasındaki uyumsuzluklar ve şirketlerine olan aidiyet duygularındaki eksiklik iyileştirilmeye gidilmediği taktirde yeni iş arayışına dönüşebiliyor. Mavi yaka ve orta kademe çalışanlar için, mesai saatleri ve çalışma günlerini içeren çalışma koşulları son derece önemli bir etken olarak ortaya çıkarken; ücret, yan haklar ya da şirketin kurumsallığı, çalışma koşullarından sonra geliyor.

Türkiye'nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Eleman.net olarak gerçekleştirdiğimiz araştırma çalışması, mavi yaka ve ara kademe çalışanların çalışma koşullarından memnun olmadıklarını gösteriyor. Özellikle daha çok beden gücüne dayalı olarak çalışan mavi yakalıların beklentileri ücret ve yan haklardan önce, çalışma şartlarının iyi olması. Şirketler çalışanlardan yetenek ve özellikleri doğrultusunda başarıya ulaşması ve iyi bir performans ile çalışmasını bekliyor. Mavi yakalı çalışanların performansında ki artışı etkileyen faktörler, fikirlerinin önemsenmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve iş güvenliğinin artırılmasıyla sağlanabilir. İnsanın doğasında arama ve isteklerini yenileme olduğu bir gerçek. Bu da çalışanın işinden memnun olmasına karşın işini değiştirebileceği anlamını taşıyor. Çalışanlar kendileri için önemli olan ihtiyaçlarını iş yerinde ne oranda sağlarlarsa o oranda mutlu ve daha verimli olacaklardır."