İstihdama büyük destek

İstihdama büyük destek

Teklifte ekonominin normalleşmeye başlamasıyla birlikte işyerinde, haftalık normal çalışma süresine dönülmesinin teşvik edilmesine ilişkin düzenleme de yer alıyor. Buna göre, corona virüs kaynaklı zorlayıcı sebebe bağlı olarak özel sektör işyerlerinde Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların, çalıştıkları işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamı 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Yersiz yararlanana ceza

İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; Kısa Çalışma Ödeneği alanlar için ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için de desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecek. İşverenin hem kısa çalışmadan hem de nakdi destekten yersiz yararlanıldığının tespiti halinde, yararlanılan destek tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek.

İşten çıkarma yasağında yetki süresi uzatılıyor

Teklifle, corona virüs gerekçesiyle işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemenin uygulama süresini, üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatabilmesi için Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor. Ayrıca, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri, fesih engelinin istisnaları arasına ekleniyor.