İzmir Tabip Odası’ndan Bakanlığa Çağri!

İzmir Tabip Odası’ndan Bakanlığa Çağri!

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr.Suat Kaptaner, hekimlerin geçici görevlendirmelerinin, birer angarya haline geldiğini söyledi.
İzmir Tabip Odası’nda düzenlediği basın toplantısında, bu konudaki görüş ve düşüncelerini aktaran Kaptaner, şunları söyledi:
"Akılcı, bilimsel ve gerçekçi bir düzenleme yapılmadığı için, hekimler yıllardır geçici görevlendirmelerle mesleklerinden soğutulmuş, hangi gün nerede görev yapacağını bilemez çalışanlar haline düşürülmüştür.
Geçici görevlendirme sorununa yıllardır anlamlı ve geçerli bir çözüm getiremeyen Sağlık Bakanlığı, bu sorunu çözemediği gibi, sorunu artık angarya kavramı ile bile açıklanamayacak hale getirmiştir.
Günü birlik çözümlerle sağlık hizmetlerinin sürdürüldüğü, geçici görevlendirilen hekimlerin hiçbir yakınmasını çözecek adımlar atılmadığı gibi, şimdi il dışında saatlerce yol kat ederek görev yapacakları yerlere gönderilen hekimlere harcırah dahi ödenmez noktaya varılmıştır.
Kendi ücretlendirmeleri nedeniyle zaten mağdur olmakta olan hekimlere artık yolluk ve harcırah dahi ödenmemektedir. Sağlık Bakanlığı’nın hekimleri kendi çalışanı olarak gördüğünü kabullenmek adeta olanaksız hale gelmiştir. 06.12.2012 tarihinde kabul edilen ve 30.03.2014 yerel yönetim seçimlerinden sonra yürürlüğe giren 6360 sayılı kanunla, Büyükşehir Belediyelerinin sınırları artık il mülki idare sınırları kabul edildiğinden, artık İzmir’den Dikili, Bergama, Kiraz, Beydağı’na görevlendirilen hekimlere yolluk, harcırah ödenmemektedir. Büyükşehir Belediyelerinin sınırlarını belirleyen kanun çıkarılmış ancak geçici görevlendirilecek hekimlerin durumunun ne olacağı gibi bir kaygısı olmayan Sağlık Bakanlığı kendi hekimlerinin yolluk ve harcırah ödenmeksizin bu görevleri nasıl yerine getireceklerini düşünmemiştir.
İşte bizim ifade ettiğimiz konu budur. Hekimlerin yaşadığı sıkıntı ve sorunlar Sağlık Bakanlığı’nın gündemine girememektedir."
Hekimlerle ilgili sorunların Sağlık Bakanlığı’nın gündemine ancak şikâyet ve soruşturmalarla girebildiğini hatırlatan Dr.Kaptaner, Sağlık Bakanlığı’na şu çağrılarda bulundu:
"Hekimlerin özverisini kölece çalıştırma şeklinde istismar etmeyiniz. Hekimlere yönelik bu tavırları açıklamaya artık angarya kavramı bile yetersiz kalmaktadır. Yolluk ve harcırah ödenmesi sorununu çözemiyorsanız angaryayı durdurun. Eğer siz bu sorunu acilen çözemeyecekseniz, hekimlerin bu görevleri yapma koşulları ortadan kalkacak demektir. Zaten geçici görevlendirmelerle her gün, her hafta, her ay yerinden yurdundan ettiğiniz hekimleri angaryanın da ötesine mahkûm etmeye hakkınız yoktur. "