İzmir’de Ebola Şüpheli Vaka

İzmir’de Ebola Şüpheli Vaka

Bir üniversite öğrencisinin Ebola virüsü taşıma ihtimali üzerine yaşanan panik nedeniyle bir açıklama yapan Prof.Dr.Çağrı Büke, telaş edilmemesi, zira hastanın geldiği Somali’de ebolanın görülmediğini belirtti. Prof.Dr. Büke, “Yine de gerekli tedbirler alınmalı” uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Büke’nin yaptığı açıklamaya göre; 2014 Mart ayından sonra Afrika’da yeniden görülmeye başlayan Ebola hastalığı Batı Afrika ülkelerinden olan Gine, Liberya ve Sierra Leone’de daha öncekilerden çok daha büyük oranda bir salgının ortaya çıkmasına neden oldu. 20 Ekim 2014 itibarıyla söz konusu üç ülkede toplam Ebola hastalığına yakalanan kişi sayısı 9 bin 178 ve Ebola hastalığından ölen kişi sayısı 4 bin 546’ya ulaştı. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, ter, tükürük, idrar, dışkı ve semen gibi vücut sıvıları bulaştırmada rol oynuyor.Gine, Liberya ve Sierra Leone’deki EBOLA hastaları ve bu hastalıktan ölenler göz önüne alındığında hastalıktan en çok etkilenenlerin yaşlı nüfus olduğu ve özellikle sağlık kurumlarına geç başvuranlarda hastalığın ölümcül seyrettiği ve yine iyi sağlık hizmeti verilmediği durumlarda hastalığın ölümle seyrettiği görülüyor. Hastalığın başlangıcında saptanan ve hastanede yatırılan olgularda ise sonuçlar daha yüz güldürücü. Hastanelerin dolu olması ve diğer Ebola hastalarının yatırılmaması bir takım olanaklarından yoksun kalma sonucu hastalığa bağlı ölüm oranı artıyor."
AŞISI YOK İLACI DA YOK
Ebola virüsüne etkili bir ilacın mevcut olmadığını anlatan Büke, şunları söyledi: "Ancak üzerinde çalışmaları henüz tamamlanmamış araştırmaların ilk sonuçları umut verici olan bazı tedavi yöntemleri Dünya Sağlık Örgütünün de onayı ile gerekli durumlarda kullanılabiliyor.Ebola virüsüne karşı koruyucu bir aşı henüz mevcut olmamakla birlikte bu konuda yoğun çalışmalar sürdürülüyor."
Prof.Dr. Büke, hastalığa karşı alınması gereken önlemler hakkında da şunları söyledi: “Hastalığa karşı korunmada şu an için etkili yöntem, hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat sonrası ya da söz konusu ülkelerden gelen kişilerde 21 güne kadar ortaya çıkabilecek yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı kusma ve ishal yakınması söz konusu olduğunda hemen bir sağlık kurumuna başvurmak şu an için hastalığın tedavisi ve topluma yayılımının önüne geçmek açısından en önemli önlemlerden biri olarak söylenebilir.”
Yapılan ilk tesbitlere göre, Ebola şüphesi ile karantinaya alınan H.Ö.K (20), Ege Üniversitesi’ne bu sene burslu YTB öğrencisi olarak başvurdu. İşletme öğrencisi H.Ö.K, Somali uyruklu, son dönemde Somali’de ebola vakasına rastlanmamış olunması, bir ay önce Somali’ye gidip gelen bu öğrencinin ebola virüsü taşımış olacağı ihtimalini azaltıyor. Kesin sonucun en erken 1 gün sonra anlaşılabileceği belirtiliyor.