İZMİR’E GELECEK GEMİDE RADYOAKTİF MADDE İDDİASI

İZMİR’E GELECEK GEMİDE RADYOAKTİF MADDE İDDİASI

İzmir’in Aliağa ilçesine Angola’dan gelecek olan Kuito adlı geminin radyo aktif madde taşıdığı iddiası üzerine, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, basın toplantısı düzenledi.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, dün akşam saatlerinde Türkiye kara sularına doğru yola çıkan geminin radyoaktivitesinin çok yüksek olduğu ve içinde tehlikeli atıkların bulunduğuna dair ellerinde raporların olduğunu iddia etti. Ellerinde bulunan raporda sökülmek üzere Aliağa’ya gelecek olan gemide doğal olan radyoaktiviteden beş kat yüksek radyoaktivitenin tespit edildiğini iddia eden Bozoğlu, gemi Türkiye’ye gelmeden önce detaylı bir şekilde kazanların açılıp, geminin her yerinde inceleme yapıldıktan sonra radyoaktiviteye dair yorum yapılması gerektiği uyarısında bulundu. Gemi içerisindeki tehlikeli atıklar, petrol türevi maddeler parlayıcı ve yanıcı etkiye sahip olduğunu iddia eden Bozoğlu, “Bizim derdimiz Türkiye’nin toprakları, memleketimizin suları ve çalışan işçi kardeşlerimizin sağlığıdır. Buradaki işçi kardeşlerimiz bu konuda çalışma yaparken yanma riskiyle ya da ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. Bu endişelerimizden dolayı yetkililerden bir an önce açıklama yapılmasını istiyoruz. Ayrıca bu konunun üzerinin örtülmesini doğru bulmuyoruz. Aliağa’ya gelen geminin belirli noktalarına bakıp da burada bir problem yok açıklaması bizi tatmin etmeyecektir. Kısaca, Aliağa’da tiyatro oynattırmayacağız. Gemi limana yanaşmadan, karaya uzak bir noktada incelemelerin yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Baran Bozoğlu’nun ardından açıklama yapan ÇMO İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Helil İnay Kınay, “Termik santraller, ağır sanayi, demir çelik, gemi söküm derken Aliağa zaten çok ciddi problemlerin içinde yer alıyor. Kuito isimli gemide eğer bir sorun yoksa, çevre mühendisleri olarak bilgi ve belgelerin bizimle paylaşılarak şüphelerin giderilmesini istiyoruz. Avrupa’nın terk ettiği gemi söküm gibi tehlikeli atık üreten süreçler çok hassas bir şekilde yönetilmeli’’ ifadelerini kullandı.