İzmit Belediyesi’nden Baca Temizliği Uyarısı

İzmit Belediyesi’nden Baca Temizliği Uyarısı

İzmit Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, kış aylarının başlaması nedeniyle baca temizlikleri konusunda gerekli tedbirlerin alınması yönünde vatandaşları uyardı.
Her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlendiğine dikkat çeken Zabıta yetkilileri, kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yaşanan çok sayıda yangının, mal ve can güvenliğini tehdit ettiği belirtti. Kış mevsimiyle birlikte soba ile ısınan konut ve işyerlerinde baca temizliğinin çok önemli olduğunu söyleyen yetkililer, “Soba zehirlenmesi yaşamamak için bacaların temiz olması gerekmektedir. Temizlenmeyen bacalar zehirlenmelere, eksik yanmaya, baca daralmasına, sık sık baca tepmesine neden olur. Can güvenliğimiz için soba, kombi ve kazan bacaları yılda en az bir defa temizlenmelidir. Bugüne kadar baca temizliği yapılmadıysa mutlaka bacalar yetkili firmalara temizletilmeli ve kontrolü yaptırılmalı. Ayrıca ilgili yasa gereği bacaların temizletilmesi zorunludur” dediler.
Gerek kalorifer gerekse soba bacalarının periyodik olarak temizletilmesiyle yüzde 15-30 oranlarında tasarruf sağlanabildiğine de dikkat çeken Zabıta yetkilileri, LPG ve doğalgaz kullanılmış olsa bile otel, lokanta, restoran, yemek fabrikası gibi topluma açık yerlerle ocaklarında yemek pişirilip kızartma yapılan tüm yerlerin bacalarının yılda üç defa temizlenmesinin yangın güvenliği açısında zorunlu olduğunu da hatırlattılar.
İzmit Belediyesi Zabıta yetkilileri konuyla ilgili uyarılarında şu görüşlere de yer verdiler, “Öncelikle baca kullanarak ne yakarsak yakalım mutlaka azda olsa bir kurum yapacaktır. Bunun için bacalarımızın belli aralıklarla temizliğini ve kontrollerini yaptırmamız hayati önem taşımaktadır. Temizlik ve kontrol işlemini yapacak olan firma ve yapan kişinin yetkili ve deneyimli olmasına dikkat etmeliyiz. Baca temizliği yapan elemanların baca temizlemek için gerekli donanım ve ekipmana sahip olmasına dikkat edilmelidir. Bacanızı kesinlikle çuval ve benzeri cisimlerle temizletmeyin ve kendinizde temizlemeyiniz. İçinde sıkışması durumunda bacan kullanılmaz hale gelebilir ve tıkanır. Bacanızın temizliği bittikten sonra mutlaka baca çekişini kontrol ettirin. Bacalarda genellikle çatı üzerindeki kısımlarda çeşitli hava şartları yüzünden tahribat olmaktadır. Bacanızın temizlendiğine dair mutlaka yetkili kişiden sertifikanızı alınız.”