Kabus bozukluğu olanlar dikkat

Kabus bozukluğu olanlar dikkat

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Baklan yaptığı açıklamada, çocukluk, ergenlik dönemlerinde ve ruhsal rahatsızlık yaşayanlarda kabuslara daha sık rastlandığını bildirdi.

Yetişkinler açısından sık sık kabus görmenin, "işlerin yolunda olmadığının" göstergesi kabul edildiğini belirten Baklan, "Bu kişilerde gizli depresyondan şüphelenmek gerekir. İş ya da aşk hayatı kötü olabilir ama ruhsal rahatsızlığın getirdiği bir şey olabilir" dedi.

Sağlıklı ve mutlu insanların da zaman zaman kabus görebileceğine dikkat çeken Baklan, "Mutlu insanlar, çok sevdiklerine, annesine, babasına, çocuğuna, sevgilisine kötü bir şey olduğunu görebilir. Güzel rüya görmek için gündüz işlerinizin yolunda gitmesi lazım. Gece beslenmeniz de ağır olmamalı, otonom sinir sisteminizi yorar, terlersiniz. O sıkıntı da rüyanıza girer" şeklinde konuştu.

Herkes rüya görür bazıları hatırlar
Prof. Dr. Baklan, herkesin rüya gördüğünü, bedenin bir fonksiyonu olan rüyayı bazılarının ise hatırlayamadığını söyledi.

Uyku merkezindeki çalışmalarında rüya sırasındaki elektrofizik değişikliği kaydedebildiklerini ifade eden Prof. Dr. Baklan, rüya sırasında gözlerin hareket ettiğini, özellikle bebeklerde bu hareketin daha belirgin olduğunu söyledi. Rüyaları "mantıklı" ve "mantıksız" olarak 2 grupta değerlendirebileceklerini dile getiren Barış Baklan, şu bilgileri aktardı:

'Mantıklı rüya' ve 'mantıksız rüya' nedir

"Mantıklı rüyalar daha siyah beyazdır ve daha günlük yaşama ilişkindir. Uykunun erken döneminde görülür. Non-rem rüyalardır ve uykuya girer girmez görülebilir. Mantıksız rüyalar ise; rem dönemine aittir. İşitme, dokunma ve görme duyuları çalışır, yani canlı rüyalardır. Bazı insanlar bu dönemde uçtuğunu veya toplum içinde çıplak dolaştığını da söylüyor. Bu da uykuya daldıktan yaklaşık 1,5 saat sonra gerçekleşiyor."

Baklan, tansiyondan depresyon ilaçlarına kadar pek çok ilacın rüya görmeyi azalttığını da aktardı.