Kaçakçılık Olayında Yakalanan Katırlar İran’a Kaçtı

Kaçakçılık Olayında Yakalanan Katırlar İran’a Kaçtı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Onbaşılar köyünde kaçakçılık olayında el konulan ve imha kararı çıkarılan 97 katır İran’a kaçtı. İlçeye bağlı İran sınırındaki Onbaşılar köyünde 9 Kasım 2014 tarihinde akaryakıt kaçakçılığında kullanılırken askerlerce el konulan 97 katır için mahkeme “İnsan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturduğu” gerekçesiyle ’itlaf’ kararı verdi. Katırların itlaf edilmesi için 8 Ocak’ta İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne yazı yazıldı.
KATIRLAR İRAN’A KAÇTI
Olayı anlatan Köy Muhtarı Pervizhan Beşer, katırların 12 Kasım 2014 tarihinde kendisine ‘yediemin’ olarak teslim edildiğini belirterek şöyle konuştu: "Fakat bana teslim ettiklerinde Asliye Hukuk Ceza Mahkemesi kararıyla bu hayvanlar satışa çıkartılacaktır. O yüzden ben de yediemin olarak almayı kabul ettim. Aldıktan sonra Gümrük Müdürlüğü üst mahkemeye itiraz ederek bu hayvanların itlaf ve imha edilmesini istedi. Mahkeme karar verene kadar aradan iki ay geçti. Bu hayvanlara iki ay ben baktım. Bütün masraflarını ben karşıladım. İki aydan sonra 6-7 Ocak 2015 tarihinde büyük bir fırtına yaşandı ve yollar kapandı. Onbaşılar köyüne bağlı Yediveren mezrasında katırlar için çadır kurmuştum. O gece çıkan fırtına çadıra zarar vermişti ve katırlar dışarı çıkmış. Katırların izi belliydi zaten. Sınırın öbür tarafına gittikleri belliydi. Sınırın sıfır noktasına kadar izleri takip ettik, maalesef tehlikeden dolayı öbür tarafa geçmedik. Geri döndük. Ertesi gün yaşananları bir dilekçe ile Esendere Gümrük Müdürlüğü’ne ilettim. Ondan sonra o hayvanların itlaf ve imha kararı geldi.”
“SANKİ HAYVANLAR DA BİR ŞEYLERİ ANLADI”
Hayvanların itlaf ve imha edilmesi kararının küçük bir olay olmadığını belirten Beşer, şunları söyledi: “İki ay hayvanlara baktım. Aynı zamanda bir çiftçi olduğum için hayvanlardan iyi anlarım. O hayvanlarda hiçbir hastalık belirtisi görmedim. Ben tarıma da müracaat ettiğim zaman gelip bakmalarını istedim. Ama Tarım İlçe Müdürlüğü bu hayvanlara bakma yetkilerinin olmadığını tarafıma iletti. Tarım Bakanlığı’nın yazdığı yazı üzerine ‘sağlık raporu veremeyiz’ dediler. Şimdi imhalarını çıkarmışlar. İyi ki hayvanlar kaçıp sınır dışı olmuş. Sanki hayvanlar da bir şeyleri anlamış gibi Allah onları sınır dışı etmiş. Biz de kurtulduk ve imha edilmediler.”
“CEZA ALMAM İTLAF EDİLMELERİNDEN İYİDİR”
Hayvanları yediemin olarak teslim aldığı için olayın kendisi için sıkıntı oluşturabileceğini belirten Beşer, “Mahkeme hakkımda görevi kötüye kullanmaktan dava açabilir. Ama o kadar hayvanı öldürmektense bana dava açılsın daha iyi. İçim böyle daha rahat. Artık o karar mahkemeye kalmış. Hayvanlar İranlılara aitti zaten” diye konuştu.