Kadınlar elbiseleriyle banyo yapıyor

Kadınlar elbiseleriyle banyo yapıyor

Toz toprak içinde olan kampta banyo yapabilecekleri kapalı alan bulamayan kadınlar, elbiseleriyle birlikte çeşmenin altında yıkanıyor. Kamplardaki zorlu koşullara dayanamayan bazı mülteciler ise Musul'a dönmeye başladı.

ELBİSELERİYLE BANYO YAPAN KADINLAR

IŞİD, Musul'un ardından Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı Telafer İlçesi'ni de ele geçirmesinin ardından katliamlardan kaçan ve Erbil'de kalabilecekleri akrabaları olmayanlar Erbile 50 kilomtere mesafade bulunan BM'nin kurduğu kamplara yerleşiyor. Çöl ikliminin hakim olduğu kampta 50 derecinin üzerine çıkan sıcak hava ve toz toprak içindeki kampta özellikle kadınlar ve çocuklar zorlu bir yaşam sürüyor. Aşırı sıcaklardan dolayı bir çok kişi ıslattıkları havulları başlarına sararak dolaşırken, banyo yapabilecekleri kapalı alan bulamayan kadınlar ise elbiseleriyle birlikte çeşmelerin altına girerek yıkanıyor. Sırılsıklam olmuş elbiselerinden adeta çamurlar akan kadınlar, "Yapacak başka bir şeyimiz yok. Hem kendimiz hemde elbiselerimiz bu şekilde temizleniyor" dedi. Kadınlar gibi çocuklarda sık sık çeşmelerin altına girerek serinlemeye çalışıyor.

MUSUL'A ZORUNLU VE KORKULU DÖNÜŞ

Kürt bölgesinde akrabaları olmayan ve kalacak yer konusunda sıkıntı yaşayan mültecilerin bir kısmı ise Musul'a geri dönmek zorunda kalıyor. Mülteciler, kaçtıklarında yaşadıkları zorlukların benzerini dönüş yolunda da yaşıyor. Çoluk çocuk kamyonet kasalarına, bulabildikleri araçlara doluşan Musullular peşmerge kontrol noktalarındaki izdiham nedeniyle saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Musul'a geri dönen mültecilerin bir çoğu ise fotoğrafları çekilirken yüzlerini gizliyor. Yüzlerini gizleyen mülteciler, "Fotoğraflarımızın çekilmesini istemiyoruz. Musul halen IŞİD'in elinde bir yerlerde görebilirler" dedi.

Musul'un halen IŞİ'in elinde bulunduğu ama mecburen dönmek zorunda kaldıklarını belirten Ramazan Hadi İbrahim, "Ben ve aileme Kürt bölgesinde oturma izni vermediler bu nedenle dönüyorum. Parası olanlar lüks otellerde kalıyor. Parası olmayanlar ise kamplarda kalıyor. Ancak kamplardaki yaşam da çekilmez halde. Her taraf toz toprak içinde. Temizlik yok. En iyisi evimize geri dönmek. Tehlikeli olduğunu biliyoruz ama başka çaremiz yok. Zaten Musul'da günlerdir pek çatışma falanda olmuyor. Ancak yinede korkuyoruz" dedi.