Kadınların Sinsi Düşmanı “rahim Ağzı” Kanseri

Kadınların Sinsi Düşmanı “rahim Ağzı” Kanseri

Konya’nın Kulu İlçe Sağlık Müdürü Uzman Dr. Rıza Sönmez, tüm dünyada yılda yaklaşık 500 bin kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını ve yaklaşık 250 bin kadının da bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini söyledi.
Kulu İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri ile ilgili bilgilendirmede bulunulduğu ifade edildi.
Yapılan açıklamada, “Tüm dünyada yılda yaklaşık 500 bin kadın, rahim ağzı kanserine yakalanmakta ve yaklaşık 250 bin kadın bu hastalıktan ölmektedir. 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü, rahim ağzı kanseridir. Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni ise, HPV virüsüdür. HPV virüsü, rahim ağzı kanserine, %98 oranında neden olmaktadır. Her 10 kadından 5’i yaşamı boyunca rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü ile karşılaşmaktadır. Günümüzde çok az sayıda kanserde erken tanı ve tarama testleri mevcuttur. Rahim ağzı kanseri de erken tanı imkanı olan az sayıda kanser türünden biridir. Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır ve smear denilen test sayesinde kanser gelişmeden önce riskli olgular saptanıp kişinin hayatı kurtarılmaktadır. 00-65 yaş arası kadınların, 5 yılda bir tarama testini yaptırmaları gereklidir. 2014 yılı Eylül ayı itibariyle Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şubesi tarafından 30-65 yaş aralığındaki tüm kadınlar tarama kapsamına alınmıştır. Bu amaçla ilçemizde, rahim ağzı kanseri için smear ve HPV testleri ücretsiz olarak yapılmaya başlanmıştır. 30-65 yaş aralığındaki, şikayeti olsun olmasın tüm kadınlarımızı her iki testi de yaptırmak üzere, 1 No’lu Karşıyaka Sağlık Ocağı’na bekliyoruz” denildi.